Антикорупційні органи покращили свій середній загальний бал з попереднього дослідження 2020 року на 0,5 бала — з 3,4 до 3,9. При цьому найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. 

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведене  за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія»

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(238) "В цілому результати дослідження свідчать про те, що антикорупційна інфраструктура розвивається, однак багато роботи ще попереду." ["quote_author"]=> string(140) "Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко" }

В цілому результати дослідження свідчать про те, що антикорупційна інфраструктура розвивається, однак багато роботи ще попереду.

Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко

Антикорупційні органи оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. За результатами дослідження антикороргани отримали такі оцінки: 

  1. ВАКС — 4,6 бала (у 2020 році  — 4,0 бала)
  2. САП — 3,5 бала (у 2020 році — 3,3 бала)
  3. НАБУ — 4,3 бала (у 2020 році — 3,6 бала)
  4. НАЗК — 3,7 бала (у 2020 році — 3,3; у оцінці 2021 року — 3,6 бала)
  5. АРМА — 3,4 бала (у 2020 році — 3,0 бала)

При цьому зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, були виконані 21, частково виконані 36, а зовсім не виконані 41. 

«Попри загальний прогрес у роботі органів антикорупційної екосистеми, одні змогли досягти кращих результатів у виконанні рекомендацій, а інші рухалися повільніше у цьому напрямку. Так, найменший поступ здійснила САП (+0,2 бала), а найбільший — НАБУ та ВАКС, +0,7 та +0,6 бала. В цілому результати дослідження свідчать про те, що антикорупційна інфраструктура розвивається, однак багато роботи ще попереду. Цього року ми також надали рекомендації кожному органу та стежитимемо за їх виконанням», — зазначила заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко.

У цьогорічному дослідженні TI Ukraine надала 25 високопріоритетних рекомендацій, виконання яких матиме значний вплив на ефективність роботи антикорорганів. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "Попри загальний прогрес у роботі органів антикорупційної екосистеми, одні змогли досягти кращих результатів у виконанні рекомендацій, а інші рухалися повільніше у цьому напрямку." ["quote_author"]=> string(140) "Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко" }

Попри загальний прогрес у роботі органів антикорупційної екосистеми, одні змогли досягти кращих результатів у виконанні рекомендацій, а інші рухалися повільніше у цьому напрямку.

Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

 

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(216) "Антикорупційні органи покращили свій середній загальний бал з попереднього дослідження 2020 року на 0,5 бала — з 3,4 до 3,9." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Антикорупційні органи покращили свій середній загальний бал з попереднього дослідження 2020 року на 0,5 бала — з 3,4 до 3,9.