До уваги керівників органів місцевої влади та представників медичної спільноти

Реформа охорони здоров’я, а саме первинної ланки медицини, яка передбачає реалізацію принципу «гроші йдуть за пацієнтом» переходить в практичну площину. Стартує приписна кампанія, під час якої пацієнти обиратимуть сімейного лікаря, і підписуватимуть декларацію з обраним лікарем.

Електронна система охорони здоров’я або система eHealth має вивести українську медицину на новий рівень. На меті eHealth переведення усіх документів та процесів взаємодії у сфері охорони здоров’я з паперового формату в електронний, при цьому створюючи єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

Згідно з Меморандумами від 25.11.2016 та від 22.12.2016 ініційованих об’єднанням медичного ІТ бізнесу, громадськості та експертів, найпершим пропонується втілення Мінімального життєздатного продукту (Minimum viable product – MVP), який забезпечить супровід запуску реформи первинної ланки та згодом процесу відшкодування вартості ліків (реімбурсації).

16 березня 2017 року меморандумом між Міністерством охорони здоров’я, Державним агентством з питань електронного урядування, ГО “Transparency International Україна” та БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” було створено проектний офіс eHealth задля координації дій з втілення електронних інструментів задекларованих у двох попередніх Меморандумах.

Згідно з усіма переліченими документами система eHealth має з’явитись в Україні вже у 2017 році.

Для реалізації реформи в медичних установах використовуватимуться різні медичні інформаційні системи, дані з яких, за принципами eHealth, передаватимуться в центральний реєстр.

За рішенням МОЗ центральний реєстр системи eHealth, до якої підключатимуться всі медичні інформаційні системи, розроблює проектний офіс, створений на базі ГО “Transparency International Україна” і БО “Мережа ЛЖВ”.

Саме за таким принципом створювалася система Державних закупівель «Prozorro», яка спочатку теж запустилася на базі Transparency International.

Зараз починається практична складова реформи – реєстрація медичних установ в пілотному проекті. Він дозволить вже зараз лідерам реформи медичної сфери долучитися до процес пілотування перших кроків eHealth. Ми закликаємо представників органів місцевої влади та представників медичної спільноти долучитися до цього пілотного проекту, і одному з перших відчути переваги реформи.

Більше інформації можна знайти на сторінці проектного офісу eHealth .

З повагою,

Виконавчий директор

ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Юрчишин Я.Р.