4 травня розпочався відбір нової Ради громадського контролю НАБУ. Це колегіальний орган, який зокрема:

  • моніторить роботу НАБУ, а також надає Бюро свої рекомендації;
  • бере участь у відборі працівників НАБУ: від детективів до директорів територіальних управлінь;
  • делегує двох своїх членів до Дисциплінарної комісії. Там вони разом із трьома представниками Бюро розглядають результати внутрішніх розслідувань і рекомендують застосувати різні види дисциплінарних стягнень;

У жовтні 2021 року парламент вніс суттєві зміни до закону про НАБУ. Діяльність Ради вони теж зачепили. Тоді деталізували, що конкурс до РГК проводять шляхом рейтингового онлайн-голосування особами, які проживають в Україні. Також відтоді Положення про Раду громконтролю та про Порядок її формування затверджує уряд.

Цей порядок вичерпно пояснює, якого відбору очікувати. Так, членами РГК можуть стати представники антикорупційних громадських організацій. Загалом до неї входить 15 людей, їх обирають на 2 роки. Одна ГО може запропонувати не більше 3 кандидатур. Для участі потрібно подати документи, що перелічені у порядку, та які потім НАБУ розмістить на своєму сайті. 

Голосування за новий склад РГК триватиме на сайті протягом 12 годин триватиме голосування. Голоси можна віддати не більше, ніж за 15 претендентів. І ті 15 осіб, які набрали найбільшу кількість голосів, стануть членами нової Ради громадського контролю.

Зараз НАБУ тимчасово очолив Гізо Углава, конкурс з відбору Директора поки на паузі. Невідомо, коли відбудуться зрушення, і комісія обере нового керівника. Також складнощів до роботи Бюро додає війна. У таких умовах професійна Рада громадського контролю ще важливіша, адже це дієвий інструмент ревізії діяльності НАБУ. 

Дедлайн подачі: 14 травня включно. Деталі за посиланням.

Закликаємо експертів, які розуміються на роботі НАБУ і готові вкладатися в його розбудову, подати свою кандидатуру на відбір.