Час біжить дуже швидко, а дні, відведені для досудового розслідування, біжать ще швидше. Адже Кримінальний процесуальний кодекс України визначає чіткі строки досудового розслідування. 

Власне самі ці строки слугують своєрідною гарантією прав підозрюваного, щоб він тривалий час не перебував у «підвішеному стані», очікуючи направлення справи до суду. А також вони стимулюють органи досудового розслідування ефективно та швидко розслідувати кримінальні провадження.

Як рахують строки досудового розслідування?

Строки розслідувань рахуються по-різному. Це залежить від стадії провадження, а також тяжкості кримінального правопорушення.

З дня початку кримінального провадження (внесення відомостей в ЄРДР) і до повідомлення про підозру строки можуть становити:

  • 12 місяців — у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину (наприклад, пропозиція надати хабар службовій особі);
  • 18 місяців — у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину (наприклад, розтрата в особливо великих розмірах, вчинена службовою особою).

Якщо у кримінальному провадженні особі повідомили про підозру, строки до закінчення розслідування теж змінюються:

  • від 72 годин до 1 місяця – якщо розслідується проступок (строки різняться залежно від того, чи визнає вину підозрюваний, чи потрібно проводити експертизу тощо);
  • протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Але в будь-якому разі загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

  1. одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;
  2. 6 місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;
  3. 12 місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Що робити, коли строки досудового розслідування спливають, а всі обставини не встановили?

Це залежить від стадії розслідування. Якщо у кримінальному провадженні немає підозрюваного (тобто підозру ще не вручили), то строки досудового розслідування продовжуються слідчим суддею. А якщо підозрюваний уже є, строки можуть бути продовжені або слідчим суддею (до 6 або 12 місяців в цілому), або керівником органу прокуратури (до 3 місяців). 

Продовження таких строків має важливе значення з боку як раціональності та ефективності кримінального провадження, так і узгодження потреб розслідування з правами й інтересами осіб, залучених до нього. Однак цей процес обумовлюється тим, що орган досудового розслідування потребує додаткового часу для проведення всіх процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Що враховують при продовженні строків досудового розслідування?

Ключовою у питанні про продовження строків досудового розслідування є складність провадження.

Це оціночне поняття, тобто закон не містить чітких ознак складного, особливо складного або винятково складного провадження. 

Тому судді послуговуються критеріями зі ст. 28 КПК України, які сформульовані для визначення розумності строків кримінального провадження.

  1. Складність кримінального провадження. Її визначають з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження. Також враховується обсяг та специфіка процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо. Наприклад, існує різниця між кримінальними провадженнями, де досліджується підкуп керівника ФДМУ, та тим, де досліджується розтрата коштів державного підприємства з використанням іноземних компаній.
  2. Поведінка учасників кримінального провадження. Наприклад, учасники можуть зловживати своїми процесуальними правами, подаючи безпідставні та необґрунтовані скарги.
  3. Спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.  Наприклад, слідчий може зволікати у проведенні слідчих дій, а суд може не розглядати скарги сторони захисту.

Також статті 295 та 295-1 КПК України регулюють порядок розгляду клопотань про продовження строків досудового розслідування.

Що відбувається, коли строки досудового розслідування не продовжують?

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

В законі є імперативна норма, яка стосується випадків відмови у продовженні строку досудового розслідування. За таких обставин прокурор повинен вчинити одну з трьох дій:

  • закрити кримінальне провадження;
  • звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;
  • звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

Якщо ж прокурор вважає за доречне звертатися до суду з обвинувальним актом, то він повинен відкрити матеріали кримінального провадження для сторони захисту, як це і визначено в законі.