27 травня Кабінет Міністрів на своєму засіданні не затвердив Постанову, яка мала б передбачити порядок оренди державного і комунального майна. Документ наразі не оприлюднено, відомо лише про сам факт.

Про це повідомила менеджер програми інноваційних проєктів Христина Зелінська.

У березні цього року уряд Гончарука підтримав подібний документ, утім через свою відставку прем’єр так його і не підписав. Тоді експертна спільнота схвально відреагувала на рішення КМУ.

Така довгоочікувана та позитивна реформа оренди комунального та державного майна не може повноцінно запуститись через зволікання. Відтак державні органи чи місцеві ради не можуть коректно організувати процес здачі майна в оренду. А в умовах економічної кризи застосовувати цей механізм вкрай необхідно”, зазначила Христина Зелінська.

ТІ Україна закликає Мінекономрозвитку провести зустріч з ключовими експертами у сфері та після консультацій внести на розгляд КМУ нову редакцію порядку з оренди.

Нагадаємо, Закон про оренду набув чинності 1 лютого. Закон передбачає, що перелік майна, що йтиме під оренду, буде доступний онлайн. Кожен громадянин зможе побачити, скільки насправді цього майна в громадах, кому здається та що отримують від цього бюджети держави та громад. Навіть більше, саме висока ціна буде основним критерієм вибору переможця на відкритому конкурсі.