Transparency International Ukraine закликає Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити нову адекватну конкурсну процедуру відбору членів Рахункової палати та за нею обрати решту членів і голову.

21 грудня Верховна Рада проголосувала за призначення чотирьох нових членів Рахункової палати попри застереження громадськості та міжнародних партнерів. 

Процедура відбору була слабкою, і майже ніхто з кандидатів не зміг підтвердити відповідність рівню і вимогам посади під час співбесід. Відтак цей конкурс можна вважати суто формальним, адже він не виконує своє головне завдання — обрати професійних і доброчесних кандидатів. 

За відбором уважно стежили міжнародні партнери України. Посли країн G7 застерігали не поспішати з новими призначеннями. Вони наполягали на тому, щоб ухвалити нове законодавство щодо Рахункової палати, де прописати чітку методику і критерії відбору членів органу. І попереджали, що призначення посадовців до ухвалення закону про реформу підірве довіру до РП як до інституції, що відповідає за нагляд за міжнародною допомогою.

На необхідності посилити незалежність Рахункової наголошувала і Європейська комісія у своєму звіті. І також вказувала, що треба якнайшвидше ухвалити нове законодавство.

Прозорий, незалежний і конкурентний конкурс до РП з перевіркою компетентності та доброчесності кандидатів є у переліку пріоритетних реформ від США. 

«Вчора ВР призначила членами органу, який має стежити за ефективністю витрат бюджетних коштів та міжнародної допомоги, людей, яких відібрали за неефективною і суто формальною процедурою. Такі дії не тільки не зменшують кількість викликів перед країною, а й ставлять під сумнів бажання реформувати вищий орган аудиту», — зауважив виконавчий директор TI Ukraine Андрій Боровик.

Наразі триває конкурс на ще 7 посад членів Рахункової палати, що стануть вакантними у березні 2024 року. Тож до того часу потрібно встигнути оновити законодавство щодо Рахункової, затвердити нову процедуру відбору та перезапустити конкурс. Крім цього, ми закликаємо Голову Верховної Ради поки що не вносити на призначення кандидатуру Голови РП — її також потрібно обрати за новою процедурою.

Нам необхідно не гаяти час, провести цю реформу і забезпечити дієвість Рахункової палати. Інакше найближчі шість років ефективного аудиту державних коштів в Україні так і не буде.

 

Довідково:

Рахункова палата — орган контролю за надходженням та використанням коштів державного бюджету. Очікується, що РП також буде ключовим органом аудиту використання коштів міжнародної допомоги. РП складається з 13 членів, яких вибирають строком на 6 років.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(236) "Такі дії не тільки не зменшують кількість викликів перед країною, а й ставлять під сумнів бажання реформувати вищий орган аудиту" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Такі дії не тільки не зменшують кількість викликів перед країною, а й ставлять під сумнів бажання реформувати вищий орган аудиту

Андрій Боровик