21 квітня майбутнє Ради правосуддя обговорювалось на зустрічі голови Офісу Президента Андрія Єрмака, заступників голови ОП Андрія Смирнова і Юлії Свириденко з послами країн G7.

Згідно з незначним коментарем Андрія Смирнова на сайті президента, планується створення окремого від ВРП дисциплінарного органу. За Радою правосуддя залишаться лише деякі “незначні повноваження”.

При цьому жодної конкретики чи офіційних заяв щодо цього питання на сайті ОП немає, тому й проаналізувати, що саме планує робити президент, наразі неможливо. 

Проте, дії владних інституцій не завжди тотожні їхнім словам. Так, наприклад, зараз на розгляді у парламенті знаходиться законопроєкт №3711-д, який навпаки підсилює та цементує роль ВРП, віддаючи Раді правосуддя контроль над ВККС. 

Цьогоріч в рекомендаціях для покращення показників України в Індексі сприйняття корупції ми наголошували на необхідності  обрати доброчесний склад Вищої ради правосуддя за участі міжнародної спільноти та громадських експертів. І це є не лише нашою рекомендацією, а й вимогою МВФ, рекомендацією Венеційської комісії та громадськості. 

Взагалі це буде вже третьою спробою влади за неповні два роки щось зробити з Вищою радою правосуддя. Однак чи вийде цього разу? Побачимо згодом.

І продовжуємо стежити за розвитком подій.