1 січня 2020 року набули чинності законодавчі зміни, що посилюють захист викривачів корупції.

Тож уже рік держава гарантує викривачам конфіденційність та анонімність, безпеку викривача та його близьким, безоплатну правову та психологічну допомогу, відшкодування витрат на адвоката, право на винагороду у розмірі 10% за певних обставин та заборону дискримінації.

Однак за цей рік, на жаль, сумнозвісне Рішення КСУ позбавило Національне агентство з питань запобігання корупції частини повноважень у сфері викривачів, що негативно вплинуло на рівень їхнього захисту. І за цей рік стало відомо не так багато інформації щодо всіх успішних історій викривачів, яких таки вдалося захистити.

На сайті НАЗК вказано, що Агентством здійснюється супровід 70 судових справ, пов’язаних із захистом прав викривачів, і 15 із них – виграно.

Як? Що значить “виграно”? У публічному просторі відповідей поки обмаль. Однак сподіваємось, що НАЗК ще розкриє це питання детальніше. Наприклад, у своєму звіті за 2020 рік. Адже реальні судові рішення допомагатимуть появі нових успішних випадків викриття корупції і дозволить потенційним викривачам повірити, що їхні вчинки не стануть даремними.

ТІ Україна продовжує наголошувати на необхідності запровадити широку дефініцію поняття “викривач”, як передбачено в Антикорупційній стратегії (законопроєкт 4135), і створити єдиний портал повідомлень викривачів (законопроєкт 3450). Обидва ці законопроєкти ще не ухвалені Верховною Радою.

Сподіваємось, уже наступний Новий рік ми будемо зустрічати з робочим порталом повідомлень викривачів, а законодавча рамка захисту таких сміливців буде посилена ще більше. Адже в боротьбі з корупцією треба використовувати всі інструменти, а хто нам допоможе більше, ніж самі люди?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(423) "ТІ Україна продовжує наголошувати на необхідності запровадити широку дефініцію поняття “викривач”, як передбачено в Антикорупційній стратегії (законопроєкт 4135), і створити єдиний портал повідомлень викривачів (законопроєкт 3450)" ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТІ Україна продовжує наголошувати на необхідності запровадити широку дефініцію поняття “викривач”, як передбачено в Антикорупційній стратегії (законопроєкт 4135), і створити єдиний портал повідомлень викривачів (законопроєкт 3450)