Заголовки ЗМІ рясніють повідомленнями про арешт корпоративних прав різних підприємств: компаній, які займаються парфумерією, мережі готелів, виробників органічних хімічних речовин. Тож розглянемо детальніше що це означає.

Корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації. Ці права включають правомочність (можливість) цієї особи брати участь в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) від діяльності даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. 

Саме так корпоративні права у ч. 1 ст. 167 визначає Господарський кодекс України.

Інакше кажучи, це права особи, яка внесла свою частку (гроші, інше майно) до певної компанії. Залежно від типу компанії та способу внеску особи, вона може отримувати дохід від діяльності цієї організації або брати участь в її управлінні. Детальний перелік прав такої особи визначається у профільних законах, а також у статуті компанії.

Найбільш поширеними є випадки володіння корпоративними правами у товариствах з обмеженою відповідальністю (тоді особа, як правило, має частку в статутному капіталі товариства), а також в акціонерних товариствах (тоді особа має акції, які є цінними паперами).

Для чого арештовують корпоративні права?

Якщо орган досудового розслідування вважає, що весь або частина статутного капіталу компанії чи акції товариства можуть стати речовими доказами у справі, слідчий може звернутися до суду із клопотанням про їх арешт. В такому разі, згідно зі ст. 98 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий повинен довести, зокрема, те, що ці права були знаряддям вчинення кримінального правопорушення або зберегли на собі його сліди, були об’єктом кримінально протиправних дій, набуті злочинним шляхом.

Зазвичай корпоративні права арештовують як знаряддя вчинення кримінального правопорушення. Це означає, що, на думку слідства, їх використовували для того, щоб вчинити злочин. 

Здебільшого кримінальні провадження, в яких відбувається арешт корпоративних прав, стосуються економічних злочинів. При цьому, якщо приймається рішення про накладення арешту на корпоративні права – це ще не свідчить про те, що їхній власник винен у вчиненні якихось протиправних дій. Такий висновок можна зробити лише за відповідним рішенням суду.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(552) "Корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації. Вони включають можливість брати участь в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку від діяльності даної організації та активів у разі її ліквідації." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації. Вони включають можливість брати участь в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку від діяльності даної організації та активів у разі її ліквідації.