Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) сформує у середу, 6 березня, рейтинг кандидатів до Вищого антикорупційного суду з 71 кандидата, які успішно пройшли всі етапи конкурсних процедур.

Про це заявив у понеділок голова ВККСУ Сергій Козьяков у ході свого виступу у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні під час інформаційного заходу, присвяченому українським реформам “Підсумки ключових реформ в Україні: децентралізація та судова система”, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Минулої середи ми провели дискусію щодо фінального рейтингу, і в цю середу будуть остаточні рішення”, – сказав Козьяков, говорячи про формування рейтингу кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

За його словами, цей рекомендаційний рейтинг переможців буде поданий до Вищої ради правосуддя, яка прийматиме остаточне рішення і яке буде передано Президенту України для подальших призначень.

Нагадаємо, конкурс на 27 посад суддів Вищого антикорупційного суду та 12 посад суддів Апеляційної палати цього суду розпочався 2 серпня 2018 року.

За підсумками складення іспиту до наступного етапу було допущено 113 кандидатів, зокрема 81 — до Вищого антикорупційного суду та 32 — до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Завдяки роботі Громадської ради міжнародних експертів із конкурсу до Вищого антикорупційного суду вибули 42 сумнівні кандидати, або майже 40%, зі 113-ти, які перед цим успішно склали тестування. Втім, ще семеро кандидатів залишилися в конкурсі: їм вдалось переконати міжнародних експертів та кваліфкомісію суддів у своїй доброчесності та професійності.

Після співбесіди з кандидатами за результатами дослідження досьє ВККС тепер повинна передати список переможців Вищій раді правосуддя, після чого ВРП робить подання Президенту щодо призначення суддів.

Президент України призначити суддів не пізніше 30 днів з дня отримання подання Вищої ради правосуддя та не має права відмовити у призначенні будь-кого із кандидатів. До цього із конкурсу ще можуть виключити кандидатів із сумнівними політичними зв’язками, оскільки їх призначення може негативно вплинути на довіру до судової влади. Такі повноваження мають Вища кваліфікаційна комісія суддів та Вища рада правосуддя.