До Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024) експерти Transparency International Ukraine підготували короткі звіти з інформацією про головні реформи для країни з рекомендаціями до них.

Ми переконані, що сьогодні головні зусилля влади мають стосуватися чотирьох сфер: зміцнення антикорупційної екосистеми, ефективної відбудови України, реформування Рахункової палати та оновлення Державної аудиторської служби України.

Про прогрес реалізації цих реформ, і що ще треба зробити, розповідаємо детальніше у звітах.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(337) "Ми переконані, що сьогодні головні зусилля влади мають стосуватися чотирьох сфер: антикорупційної екосистеми, ефективної відбудови, реформування Рахункової палати та оновлення ДАСУ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми переконані, що сьогодні головні зусилля влади мають стосуватися чотирьох сфер: антикорупційної екосистеми, ефективної відбудови, реформування Рахункової палати та оновлення ДАСУ.

Прогрес у боротьбі з корупцією та судовій реформі в Україні

Попри тривале вторгнення росії, Україна продовжує розбудовувати та покращувати створені після Революції Гідності органи антикорупційної екосистеми і працювати для подальшого впровадження судової реформи. 

У цьому звіті  спільно з експертами Базельського інституту управління ми підбили підсумок нещодавнього прогресу України у зміцненні антикорупційної екосистеми України. Він є своєрідним оновленням попереднього звіту. У нашому звіті висвітлюються ключові події, які сприяють — хоча й не без проблем — послідовному антикорупційному прогресу. 

Документ охоплює період з липня 2023 року по травень 2024 року.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(229) "У нашому звіті висвітлюються ключові події, які сприяють — хоча й не без проблем — послідовному антикорупційному прогресу. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У нашому звіті висвітлюються ключові події, які сприяють — хоча й не без проблем — послідовному антикорупційному прогресу. 

Захист відновлення України: антикорупційний прогрес і шлях вперед

Постійне бомбардування Росією цивільної інфраструктури означає, що загальна орієнтовна вартість відновлення України станом на квітень цього року вже зросла до $486 млрд. 

Попри серйозні обмеження фінансування, відновлення почало набирати обертів і стало визначальним цивільним фокусом уряду України та спільноти донорів. Енергетика, водопостачання, житлово-транспортна інфраструктура були головними проблемами відомств, пов’язаних з інфраструктурою України. Безперервне відновлення цієї інфраструктури мало і матиме вирішальне значення для економічного та соціального життя України навіть у воєнний час.

У цьому дослідженні ми підсумовуємо нещодавній прогрес у розвитку антикорупційної екосистеми України з метою захисту проєктів з відновлення.

Документ охоплює період з липня 2023 року по лютий 2024 року. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(262) "У цьому дослідженні ми підсумовуємо нещодавній прогрес у розвитку антикорупційної екосистеми України з метою захисту проєктів з відновлення." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У цьому дослідженні ми підсумовуємо нещодавній прогрес у розвитку антикорупційної екосистеми України з метою захисту проєктів з відновлення.

Підвищення спроможності Рахункової палати

Зі зростанням бюджетних видатків на відновлення, які забезпечують за рахунок як міжнародних, так і внутрішніх джерел, зростає і роль фінансового контролю за ними. Ключові повноваження у цій сфері належать Рахунковій палаті (РП), завданням якої є аудит надходження і використання коштів державного бюджету. 

Щоб працювати якомога ефективніше, Рахункова палата має бути незалежною, як політично, так і операційно. Проте правова основа функціонування цієї інституції на сьогодні не передбачає відповідних гарантій, що зумовлює ризики потенційного впливу на її діяльність. Для цього Transparency International Ukraine пропонує 8 ключових кроків. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(483) "Щоб працювати якомога ефективніше, Рахункова палата має бути незалежною, як політично, так і операційно. Проте правова основа функціонування цієї інституції на сьогодні не передбачає відповідних гарантій, що зумовлює ризики потенційного впливу на її діяльність." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Щоб працювати якомога ефективніше, Рахункова палата має бути незалежною, як політично, так і операційно. Проте правова основа функціонування цієї інституції на сьогодні не передбачає відповідних гарантій, що зумовлює ризики потенційного впливу на її діяльність.

Ефективна робота Державної аудиторської служби України

Державна аудиторська служба — орган, уповноважений урядом здійснювати державний фінансовий контроль. Вона проводить ревізії та фінансові аудити, зокрема місцевих бюджетів та десятків тисяч комунальних установ і підприємств, які не охоплені діяльністю Рахункової палати. Також це головний орган контролю у публічних закупівлях. 

Про необхідність реформи Держаудитслужби говорять щонайменше з 2019 року, однак поки це призвело лише до точкових змін, а не комплексного і системного вдосконалення органу. Нестача власних ресурсів у державі та надходження міжнародної допомоги лише посилюють необхідність реформи. Transparency International Ukraine виділяє блоки потрібних змін: для вдосконалення моніторингу закупівель та роботи органу загалом. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(314) "Про необхідність реформи Держаудитслужби говорять щонайменше з 2019 року, однак поки це призвело лише до точкових змін, а не комплексного і системного вдосконалення органу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Про необхідність реформи Держаудитслужби говорять щонайменше з 2019 року, однак поки це призвело лише до точкових змін, а не комплексного і системного вдосконалення органу.