Transparency International Україна відзвітувала про результати роботи у минулому 2017 році. Здобутки українського представництва глобальної антикорупційної мережі презентували донорам та партнерам.

Що вдалося зробити за рік роботи розповіли керівники напрямків та проектів ТІ Україна.

Директор програми інноваційних проектів Віктор Нестуля презентував результати ТІ Україна в сфері моніторингу публічних закупівель у системі ProZorro. Одним із ключових досягнень стало формування спільноти громадських активістів довкола порталу DOZORRO. Члени спільноти охопили моніторингом закупівлі на всій території України. У їхньому розпорядженні з’явилися нові цифрові аналітичні інструменти, створені ТІ Україна. Спільними зусиллями вдалося проадвокувати ухвалення важливих нормативних актів, ключовим з яких є закон про державний моніторинг закупівель. Система ProZorro.Продажі, яку ТІ Україна створила в партнерстві з державою та бізнесом стала найбільшою в країні. А проект eHealth – медична електронна система – перейшов у площину практичної реалізації, і в системі вже є зареєстровані лікарі, медичні заклади і пацієнти.

Керівник проекту “Прозорі міста” Катерина Цибенко розповіла про рейтингування міст за критерієм прозорості місцевої влади. Команда оцінювала сто найбільших українських міст. Багато з них взяли перші результати до уваги і згодом здійснили кроки на покращення своїх показників. І це їм вдалося. До рейтингування хочуть долучитися і нові міста.

Проектний менеджер платформи “Декорупція” Олександр Калітенко ознайомив із головними результатами антикорупційної інфокампанії “Я не даю хабарі!”. Різні медійні продукти кампанії побачили мільйони українців, і абсолютна більшість з них схвально її оцінили. Також Олександр розповів про роботу ТІ Україна у напрямку підтримки викривачів. Трансперенсі Інтернешнл Україна допомагала викривачам з НАЗК та продовжила підтримку судді Лариси Гольник.

Юридичний радник Катерина Риженко доповіла про результати моніторингу розслідування злочинів команди президента-втікача Віктора Януковича. На жаль, поки що держава не продемонструвала тут досягнень, на які очікує суспільство. Діяльність в цьому напрямку здійснюється непрозоро, тому ТІ Україна і подала позов до суду з вимогою оприлюднити судове рішення, яким конфіскували 1,5 млрд дол, які належали Віктору Януковичу. Катерина розповіла про підтримку з боку ТІ Україна новоствореної структури АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів), яка управляє конфіскованими активами.

Генеральний секретар НАКО (Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони) Олена Трегуб розповіла про ключові аналітичні звіти, підготовлені ТІ Україна у оборонній сфері. Мова про дослідження ефективності використання технічної допомоги Збройним силам України, корупційних ризиків у військовій медицині та незаконне переміщення товарів через лінії розмежування на Донбасі.

 

 

Операційний директор ТІ Україна Андрій Боровик поділився досягненнями інституційного розвитку організації. Зокрема, за рік команда ТІ Україна виросла майже вдвічі, також з’явився відділ моніторингу та оцінки, який вже працює над більшою ефективністю проектів та окремих членів команди.

Насамкінець виконавчий директор Ярослав Юрчишин розказав про виклики, які чекають на українське відділення міжнародного антикорупційного руху Transparency International у 2018 році. На громадських активістів збільшуватиметься тиск з боку влади, підтвердження тому – запроваджені електронні декларації та збільшення випадків нападів на представників громадського сектору. Тим не менше, ТІ Україна не збавлятиме оберти й надалі працюватиме для підвищення прозорості влади й бізнесу.

Річний звіт Трансперенсі Інтернешнл Україна