Представництво антикорупційної світової мережі Transparency International в Україні кардинально засуджує нелегітимне зібрання парламентського антикорупційного Комітету від 16 березня о 14:00, під час якого відбулася спроба обрати «кишенькового» аудитора Національного антикорупційного бюро – Найджела Брауна. ТІ Україна вимагає не вносити на розгляд Парламенту кандидатуру Брауна на підставі рішення нелегітимного зібрання. ТІ Україна виступає категорично проти цинічного нехтування прозорою процедурою, за якою обирається аудитор НАБУ.

 Як повідомив Голова парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, засідання комітету 16 березня було абсолютно нелегітимним. Єгор Соболєв після отримання сьогодні звернення 9 членів комітету призначив зібрання на 17 березня о 14:15, як того вимагає Регламент, адже члени комітету повинні бути повідомлені про засідання за 24 години. Однак 13 членів комітету, представники партій БПП, Народний Фронт, Опозиційний блок та Відродження, зібралися на «позачергове засідання» в обхід Голови комітету та з порушенням Регламенту Верховної Ради лише з однією метою – без належного вивчення та обговорення дозволити парламенту розглянути конкретну кандидатуру на посаду аудитора НАБУ. Це кандидатура Найджела Брауна, який відомий своїми зв’язками з російськими олігархами. Кандидатура Найджела Брауна була внесена вже після вивчення ряду кандидатів, за результатами якого парламентський Комітет рекомендував Парламенту призначити аудитором НАБУ заступника генерального інспектора Мін’юсту США Роберта Сторча. Роберт Сторч є відомим фахівцем у сфері аудиту правоохоронних органів, зокрема, він проводив аудит діяльності ФБР.

«Найбільше обурює цинічне нехтування процедурою та спроби обійти відкритий конкурс у ручному режимі, – відзначає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор ТІ Україна, – для нас, як для громадських наглядачів, найважливішим є дотримання процедури. Антикорупційний Комітет Парламенту минулого року вивчив ряд кандидатур, отримав про них рекомендації від  міжнародних партнерів. Аж раптом виникає кандидатура Найджела Брауна, яка взагалі ніяк не оцінювалась і не обговорювалась, більше того, до цього часу не відомо, за яких обставин та хто запропонував його кандидатуру. Ми засуджуємо подібні спроби корупційного обрання аудитора для найважливішого антикорупційного органу держави».

Як прокоментував ситуацію Єгор Соболєв: «Це є початком плану усунення Артема Ситника з посади директора НАБУ, яке у своїх розслідуваннях виходить на вище керівництво держави. Негативний висновок аудиту дозволяє звільнити директора бюро».

Transparency International Україна вимагає не вносити на розгляд Парламенту кандидатуру Брауна на підставі нелегітимного рішення, протестує проти ручного керування парламентським комітетом та вимагає призначення аудитора для НАБУ через прозору процедуру.