Журналісти проекту “Гроші” маніпулюють фактами та дискредитують антикорупційний рух загалом. Про це розповів екс-Голова Правління ТІ Україна Андрій Марусов після перегляду їхнього сюжету.

Як стало відомо, в одному із ефірів “1+1” однобоко висвітлювали інформацію про керівника громадської організації “Разом проти корупції” Оксану Величко. Медіа підштовхували глядачів до думки, що Величко, як і інші активісти, заробила значні статки на антикорупції.

“Я вперше зіткнувся з такою “журналістикою” особисто. Мене запросили відкоментувати одну історію, а в ефір вийшла інша. Я знаю Оксану Величко. Вона активно займається розслідуваннями діяльності “тендерної мафії”. Я і сам неодноразово консультував її з цих питань. Маю підозру, що цей сюжет — замовлення одного з народних депутатів, причетних до мільйонних схем заробітку у цій сфері”, розповів Марусов.

Репутація антикорупційних активістів дедалі частіше зазнає удару. Це впливає не лише на їхнє особисте життя та реноме, але й на успішність реформ, які ті допомагають впроваджувати.

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає медіа-ресурси відповідальніше ставитися до перевірки та подачі матеріалів і не піддаватися впливу сторонніх осіб. Важливо розуміти, що ЗМІ це насамперед про компетентність і довіру. Медіа не повинні нав’язувати вигідні комусь думки та спотворювати факти. Тим паче в час, коли є гострий запит на якісні та глибокі розслідування зловживань у державному секторі.

Нагадаємо, Коаліція “Реанімаційний пакет реформ” напередодні оприлюднила свою заяву, в якій вимагала спростувати “факти” стосовно Величко. Також в РПР розповіли, що ГО “Разом проти корупції” була націлена на ліквідацію корупційної схеми на ринку оцінки майна: “Через цю схему кожен українець при продажі своєї нерухомості змушений переплачувати 1,5 тис. грн чотирьом приватним посередникам. У масштабах країни – це 1 млрд грн щороку.”

Додамо, що в понеділок, 4 лютого в Українському кризовому медіа-центрі громадські активісти, народні депутати та представники фахової спільноти з оцінки майна презентуватимуть законопроект, що має припинити корупційну схему у сфері оцінки майна.