Судовий розгляд кримінального провадження – тривалий та витратний процес. Адже витрачаються як державні ресурси (робота суду, прокурора), так і кошти підозрюваного, обвинуваченого (залучення адвоката, прибуття до суду). Тому на допомогу суду створили новий інститут —  угоди про визнання винуватості. 

Як це застосовують на практиці?

Угоди про визнання винуватості можливі у справах щодо кримінальних проступків, нетяжких і тяжких злочинів тощо. Це стосується й корупційних злочинів — наприклад, пропозиції хабаря посадовцю. 

Право ініціювати угоду має як прокурор, так і підозрюваний/обвинувачений. На це є визначений час — від моменту оголошення про підозру — до того, як судді вийдуть у нарадчу кімнату для ухвалення вироку. 

Достатнього розголосу набула справа щодо екснардепа Олександра Трухіна, який пропонував хабар поліцейським. Його захист ініціював укладання угоди про визнання винуватості, тож тепер Трухін має сплатити штраф і задонатити на ЗСУ.

Угоди, що стосуються корупційних справ, спрацюють коли їх затвердить Вищий антикорсуд. Після цього суд ухвалить обвинувальний вирок. 

Що означає укласти угоду зі слідством? 

Угода про визнання винуватості — це юридичний “компроміс” між стороною обвинувачення та підозрюваним. Щоб сторони не зловживали цим правом, існують запобіжники, які ретельно перевіряє суд. Так, умови угоди мають відповідати інтересам суспільства.  Це залежить від тяжкості злочину та того, як співвідносяться публічні й приватні інтереси. Звісно ж, угода не має порушувати права, свободи чи інтереси сторін, добровільність укладення угоди та інші обставини.

Укладаючи угоду, сторони можуть погодити покарання, розмір збитків до відшкодування та умови, за яких покарання не відбуватиметься. Наприклад, це так звані “умовні строки” (відповідно до ч. 2 ст. 75 КК України). 

Нещодавно поширеною стала практика, коли обвинувачені/засуджені донатять на Збройні сили України. Таким чином Олександр Трухін сплатить на армію 6 млн гривень, а поки що чинний мер Полтави Мамай, який теж уклав угоду зі слідством, зобов’язався задонатити 2 млн. 

 

“Умовний строк” та щедрі донати не знімають з обвинувачених судимість та всі її наслідки (наприклад, звільнення з публічної служби чи втрата мандата). А ще після укладання угоди вже не можна оскаржити вирок на загальних підставах.

Якщо угода в результаті не виконується, то судовий розгляд або досудове розслідування відновиться, а на обвинуваченого, якщо він зірвав угоду навмисно, чекає кримінальна відповідальність.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(290) "Угода, “умовний строк” та донати на ЗСУ не знімають з обвинувачених судимість та всі її наслідки (наприклад, звільнення з публічної служби чи втрата мандата)." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Угода, “умовний строк” та донати на ЗСУ не знімають з обвинувачених судимість та всі її наслідки (наприклад, звільнення з публічної служби чи втрата мандата).