Міжнародна мережа Transparency International закликає українську владу створити незалежний антикорупційний суд як частину юридичних зобов’язань України та її домовленостей з ЄС та Міжнародним валютним фондом. Лише це підсилить зусилля країни у боротьбі з корупцією.

 Про необхідність створення спеціалізованого суду в Україні сьогодні була оприлюднена заява на сайті Секретаріату Transparency International. Президент України Порошенко заявив, що в межах діючої судової системи має бути створена антикорупційна палата. Але це не допоможе ні з нинішнім відставанням по розгляду справ, ні з довірою українців, – сказано у заяві.

«Україна повинна запровадити незалежний антикорупційний суд, щоб не допустити, аби зв’язки і кумівство відігравали роль у тому, як в Україні ведеться правосуддя. Президент Порошенко розуміє нагальність ситуації, однак його пропозиція щодо палати в нинішній судовій системі не спрацює. Люди не вірять, що судова система притягне високопосадовців до відповідальності, оскільки суди в минулому вже цього уникали», – сказав Хосе Угас, голова правління Transparency International.

На даний момент нинішні суди навіть не розпочали слухання по 26 з 86 справ, у яких слідчі Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування. По цих справах очікування невисокі. На відміну від багатьох європейських країн, Україна не має судової системи з репутацією такої, що забезпечує незалежне і справедливе правосуддя, яке ґрунтується на верховенстві права.

«Немає жодної прийнятної альтернативи антикорупційному суду. За умови відповідної політичної волі Президента і Парламенту суд можна запустити в розумні строки», – вважає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Transparency International закликає створити незалежний суд, щоб встановити сильний основоположний судовий елемент, який не зможуть зруйнувати впливові групи. Щоб це відбулося, судді спеціалізованого суду повинні обиратися на відкритому конкурсі з залученням міжнародних партнерів до процесу відбору.

Сильна судова система також повинна отримувати належні ресурси та захист. Всі антикорупційні судді мають забезпечуватися прийнятною платнею та достатнім рівнем безпеки для них самих та їхніх родин.

Завантажити прес-реліз

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org