Роботу Вищого антикорупційного суду оцінили у 4,6 бала. Це найкращий результат серед усіх органів антикорупційної інфраструктури України.  

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведеному за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія»

Діяльність ВАКС оцінили в 4,6 бала (у 2020 році було 4,0 бала). Суд здійснив поступ у 0,6 бала, що є одним з найпомітніших прогресів серед інших антикорорганів. За оцінками експертів, його можна вважати взірцевим у системі судоустрою України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(173) "За оцінками експертів, Вищий антикорсуд можна вважати взірцевим у системі судоустрою України." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За оцінками експертів, Вищий антикорсуд можна вважати взірцевим у системі судоустрою України.

Вищий антикорсуд розпочав роботу в 2019 році як спеціалізований суд. До його підсудності належать корупційні або пов’язані із корупцією злочини, а також справи щодо визнання активів необґрунтованими та стягнення їх в дохід держави. У 2022 році до цього переліку додалися справи про конфіскацію російських активів у порядку адміністративного судочинства.

“Синергія зусиль державних та недержавних акторів сприяла досягненню ВАКС цього результату. Тут можна відзначити як відкритість суду щодо його діяльності, так і фаховість суддів та працівників апарату суду. Водночас залишаються актуальними питання ресурсів, які закладають фундамент для роботи суду. Наприклад, приміщення, у якому працює АП ВАКС, а також фінансування роботи суду в цілому”, — коментує юридичний радник TI Ukraine Павло Демчук.

У попередньому дослідженні ми надали Антикорсуду 22 рекомендації, з яких було виконано повністю 4, частково 7, а 11 рекомендацій не виконали зовсім. Цьогоріч TI Ukraine надала 15 рекомендацій, з них 5 високопріоритетних: 

  • Розширити суддівський корпус ВАКС та пропорційно збільшити апарат, в першу чергу, патронатну службу Суду;
  • Розробити та прийняти законодавчу базу для протидії зловживання процесуальними правами серед учасників кримінального провадження;
  • Прийняти відповідну законодавчу базу щодо можливості розгляду певної категорії справ суддями ВАКС одноособово;
  • Забезпечити належне фінансування поточних потреб ВАКС, конкурентної заробітної плати та суддівської винагороди;
  • Виділити належне, з урахуванням збільшення штату апарату Суду та суддівського корпусу, приміщення для АП ВАКС та передати його в постійне управління Суду.

Найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. Зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, органи виконали 23, частково виконали 36, а зовсім не виконали 41. 

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року.

Антикорупційні органи, а саме НАЗК, НАБУ, САП, АРМА та ВАКС, оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. 

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(317) "Залишаються актуальними питання ресурсів, які закладають фундамент для роботи суду. Наприклад, приміщення, у якому працює АП ВАКС, а також фінансування роботи суду в цілому." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Залишаються актуальними питання ресурсів, які закладають фундамент для роботи суду. Наприклад, приміщення, у якому працює АП ВАКС, а також фінансування роботи суду в цілому.