Transparency International UK опублікувало дослідження Open Business, в якому роз’яснює, чому відмова від корупції – це конкурентна перевага для комерційного сектору. 

Відмовитися від корупції в бізнесі – це зовсім не декларативна вимога, а така, що економічне підґрунтя. Прозорість в роботі стає конкурентною перевагою, закріплює довіру споживачів та захищає репутацію. Про це говорять представники великих компаній, найбільші світові інвестори та спеціалісти з антикорупційної політики. Як керівники мають стежити за дотриманням антикорупційних правил, які найбільші невдачі мав бізнес через корупцію та які готові рішення є – в новому дослідженні Transparency International UK “Open Business”.

Ділимося з вами трьома реальними історіями, що зробила корупція з бізнесом – репутаційно й фінансово:

✓ Кореляція між розслідуванням хабарництва, репутацією і цінами на акції існує. Приклад – нафтова компанія Petrofac. Один із її топменеджерів визнав провину: давав хабарі за контракти. Наприклад, у Саудівській Аравії та Ірані – $3,5 млрд і $730 млн відповідно. У 2017 році їхні акції впали майже на 20%. І прибуток буде зменшуватися. Адже перемогти в боротьбі за нові замовлення важко, коли триває розслідування проти масштабного шахрайства.

✓ У 2013 році розслідували корупцію в компанії Foxconn, а саме в ланцюжку постачання. Співробітники нібито взяли хабарів на загальну суму понад $5 млн дол. За ці хабарі постачальників обирали швидше і пропонували кращі ціни. Після розслідування компанія запровадила жорсткіші антикорупційні вимоги до процесу закупівель.

✓ Енергетична компанія Enron була причетна до одного з найбільших корпоративних скандалів у США. У грудні 2001 року компанія заявила про банкрутство й пройшла через безліч судових засідань. Причина – бухгалтерські шахрайства, неналежна корпоративна культура. Цікаво, що при цьому Enron мав детальний етичний кодекс на 68 сторінках, який заперечував будь-які прояви корупції. Але на практиці все було інакше. Саме тому важливо йти далі прозорості й демонструвати, як насправді здійснюються процедури та відбувається контроль.

Більше читайте в дослідженні TI UK – http://bit.ly/tiuk_openbusiness