Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «Оренда державного майна в Україні».

З 1 лютого 2020 року в Україні діють нові правила оренди держмайна після набуття чинності нового Закону «Про оренду державного та комунального майна». Відтепер орендувати державну власність можна винятково через Е-аукціони у торговій системі Prozorro.Продажі. Перші результати реформи наступні:

  1. Позитивна динаміка проведених Е-аукціонів. У жовтні 2020 року відбулись перші 43 аукціони з оренди держмайна. Станом на кінець 2020 року було проведено 952 аукціони, 332 (35%) з яких наразі успішно завершені. Харківська, Донецька та Луганська області лідирують за кількістю успішно проведених аукціонів.
  2. Збільшення надходжень до державного бюджету: у деяких Е-аукціонах ціна оренди підвищувалась у десятки разів від стартової.
  3. Зростання прозорості сфери, спрощення процедур, стимулювання конкуренції та посилення контролю зі сторони громадськості завдяки безперешкодному доступу до даних.
  4. Низький показник дискваліфікацій учасників аукціонів – менше, ніж 3%. Основною причиною дискваліфікацій була відсутність вчасно підписаного переможцем протоколу.

Водночас серед проблем галузі, які потребують вирішення, виокремлено наступні:

  1. Відсутність чіткого механізму державного контролю за реалізацією та використанням держвласності. Необхідно затвердити методику моніторингу оренди держмайна, а також визначити на законодавчому рівні  відповідальність за різні типи порушень.
  2. Низька якість звітної інформації, що заповнюється вручну, у реєстрі договорів оренди держмайна. Зокрема, йдеться про неуніфікований підхід до заповнення квартальних переліків, помилки у кодах ЄДРПОУ, відсутність інформації про орендарів-фізичних осіб, а також текстів договорів оренди у відкритому доступі.
  3. Для збільшення кількості успішних лотів з оренди держмайна та підвищення конкуренції серед учасників важливо підвищити рівень професійності як організаторів, так і бізнесу. Оскільки реформа держоренди тільки почалась, існує суспільний запит на єдине трактування норм оновленого законодавства, його застосування на практиці та поширення успішних практик.

«Попри наявні проблеми, реформа запустила механізм змін. Новий Закон унормував процедуру передачі об’єктів державної власності в оренду, зробив її зрозумілою та чіткою. Е-аукціони – це рівні можливості та єдині правила гри для всіх учасників ринку. Завдяки прозорій процедурі Е-аукціонів державний та місцевий бюджети зможуть генерувати реальні доходи. Реформа продовжується, а відтак у держави, бізнесу та громадянського суспільства є домашнє завдання, щоб впровадити дійсно ефективний моніторинг та контроль за реалізацією та використанням держвласності», — пояснює Христина Зелінська, співавторка дослідження та менеджерка програми інноваційних проєктів ТІ Україна.

Раніше до прийняття нового Закону оренда держмайна відбувалася за складною та непрозорою процедурою, яка приносила мінімальні надходження до державного бюджету. Власники розміщували оголошення про можливість оренди на власних сайтах чи у ЗМІ, процес передачі майна в користування тривав довго, алгоритм формування ціни залишався незрозумілим, а громадський контроль за ефективністю оренди був обмеженим, адже тексти договорів взагалі не публікувались у відкритому доступі.

Дослідження підготовлено командою напрямку управління державним майном Трансперенсі Інтернешнл Україна в межах проєкту «Підтримка Фонду державного майна України: Офіс Сталих Інвестицій». Проведення дослідження стало можливим завдяки підтримці Посольства Великої Британії в Україні. Зміст публікації є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і необов’язково відображає погляди Уряду Великої Британії.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(1028) "Попри наявні проблеми, реформа запустила механізм змін. Новий Закон унормував процедуру передачі об’єктів державної власності в оренду, зробив її зрозумілою та чіткою. Е-аукціони – це рівні можливості та єдині правила гри для всіх учасників ринку. Завдяки прозорій процедурі Е-аукціонів державний та місцевий бюджети зможуть генерувати реальні доходи. Реформа продовжується, а відтак у держави, бізнесу та громадянського суспільства є домашнє завдання, щоб впровадити дійсно ефективний моніторинг та контроль за реалізацією та використанням держвласності" ["quote_author"]=> string(35) "Христина Зелінська" }

Попри наявні проблеми, реформа запустила механізм змін. Новий Закон унормував процедуру передачі об’єктів державної власності в оренду, зробив її зрозумілою та чіткою. Е-аукціони – це рівні можливості та єдині правила гри для всіх учасників ринку. Завдяки прозорій процедурі Е-аукціонів державний та місцевий бюджети зможуть генерувати реальні доходи. Реформа продовжується, а відтак у держави, бізнесу та громадянського суспільства є домашнє завдання, щоб впровадити дійсно ефективний моніторинг та контроль за реалізацією та використанням держвласності

Христина Зелінська