Міністерство охорони здоров’я України щороку закуповує ліки для громадян за бюджетний кошт і доставляє їх в регіони. В усі області прибувають вакцини, ліки для онкохворих дітей та дорослих, лікування гепатиту та багато інших препаратів.

Ніхто не має права вимагати з вас гроші за них — ви вже сплатили за ці ліки зі своїх податків.

Розповідаємо, як отримати необхідні для вас медикаменти безкоштовно:

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава, та коли вони будуть в Україні  https://goo.gl/nYBPWE. Накази про розподіл закуплених ліків з’являються тут  https://goo.gl/W8hikV

Перевірте наявність препаратів у вашій лікарні, скориставшись сервісами https://eliky.in.ua/ та  http://liky.ua/.(проте актуальна інформація може затримуватись). У медзакладах Києва залишки ліків можна дізнатись тут – https://med.kyivcity.gov.ua/medlist/. З 2016 року лікарні також зобов`язані оприлюднювати інформацію про залишки ліків на видному місці.

✓ Якщо ліки є, а вам їх не видають чи просять за них сплатити, пишіть заяву на ім`я головного лікаря медзакладу або місцеве управління охорони здоров`я. Вкажіть свій діагноз із результатами аналізів та необхідний препарат, який вам не вдалося отримати.

✓ Зауважте, що за певних умов ви можете отримати рецепт на “Доступні ліки” – https://moz.gov.ua/dostupni-liki або за Постановою Кабміну №1303. Повну інструкцію дивіться тут.

Вимагайте ліки, захищайте своє право на здоров`я та допомагайте долати корупцію!

Повна антикорупційна інструкція тут