Якщо ям на українських дорогах справді складно уникати, то хабарів — ні. Проте треба бути обізнаними — дотримуватися правил дорожнього руху, знати свої права як водія та не піддаватися оманливій спокусі “вирішити все на місці”, якщо раптом вас до неї спонукають.

Порушили — отримуєте постанову та згодом сплачуєте штраф. Не порушили — доводите працівнику поліції свою готовність оскаржити рішення в судді. Оминаючи корупцію на українських дорогах, ви робите їх більш безпечними та зберігаєте довіру до Нацполіції. 


У разі зупинки на вимогу працівника поліції:

✓ Просіть поліцейського надати службове посвідчення
✓ Дізнайтеся причину зупинки. Повний їх перелік можна знайти в законі “Про національну поліцію” (частина 1, стаття 35) https://bit.ly/2qRLe2K
✓ Вимагайте складення протоколу. Це дасть змогу зафіксувати дані про вас та поліцейського, а також конкретні нормативні акти, які ви порушили. Поліцейський буде зобов’язаний пояснити вам ваші права, а ви зможете письмово описати власний варіант розвитку подій.
✓ Отримайте постанову про притягнення до адміністративної відповідальності. Сплатіть штраф або ж оскаржіть її впродовж 10 днів після винесення. Заяву до суду можна подати за місцем вашої реєстрації або за місцеперебуванням відповідача, тобто працівника поліції.

Якщо працівник поліції заохочує вас до корупцїі:

✓ Користуйтеся телефоном довіри. Гаряча лінія Нацполіції — (044) 287-82-82 — працює щодня з 8 до 20 години, ви можете також дзвонити в 102. Повідомте працівника поліції про особу, час та місце вчинення корупційних дій. Поліцейські будуть зобов’язані розпочати службове розслідування стосовно корупціонера.
✓ Фіксуйте порушення на фото та відео. Жодним законом не забороняється робити фото- та відеозйомку всього, що відбувається з вами після зупинки авто на вимогу працівника поліції.

Детальна інструкція — нижче.

Уникненню корупційної ситуації сприятиме впевнене знання своїх прав як водія:

  • Просити поліцейського надати для ознайомлення службове посвідчення  (ч.3 ст.18 Закону України “Про Національну поліцію”);
  • Знати причину зупинки (пп. в п. 2.14 Постанови КМУ “Про правила дорожнього руху”). Вичерпний перелік причин для зупинки наводиться у ч. 1 ст. 35 Закону України “Про Національну поліцію”.

При цьому слід мати на увазі, що законодавством встановлена відповідальність водія за невиконання лише законних вимог поліцейських (ч. 6 ст. 62 Закону України “Про Національну поліцію”)

Якщо адміністративне правопорушення не було зафіксоване в автоматичному режимі водіям транспортних засобів також рекомендується вимагати складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Вимагати складення потрібно передусім для:

За фактом порушення Правил дорожнього руху поліцейський виносить постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та накладає на водія штраф. Постанову про адміністративне правопорушення, винесену працівником поліції можна оскаржити протягом 10 днів до суду. Заяву до суду слід подати за місцем вашої прописки або за місцеперебування відповідача, тобто працівника поліції.

Користуйтесь телефоном довіри.

За будь-яких ознак порушення закону поліцейськими потрібно дзвонити на гарячу лінію Патрульної поліції та повідомляти про особу працівника поліції, який вчиняє корупційні дії, час і місце вчинення таких дій. Працівники цієї служби будуть зобов’язані відреагувати на таку заяву та розпочати службове розслідування стосовно корупціонера.

Номер гарячої лінії працівник Патрульної поліції повинен надати водієві за першою ж вимогою. Якщо цей номер не вдається дізнатись, за номером 102 нададуть потрібну інформацію.

Не забувайте про фото- та відеозйомку.

Жодним законом не забороняється робити фото- та відеозйомку всього, що відбувається з водієм після зупинки авто на вимогу працівника ДПС. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про Національну поліцію», поліція здійснює свою діяльність на засадах відкритості та прозорості, а згідно зі ст.307 Цивільного кодексу України згода на фото-, згода на відеозйомку припускається, якщо така зйомка відбувалась у публічному місці, яким є проїжджа частина дороги.