Пройшов місяць, як НАЗК діє під новим керівництвом Віктора Павлущика. Які кроки вже були зроблені і які виклики ще залишаються? Експерти Transparency International Ukraine розглянули усю наявну інформацію і зробили свої прогнози.

27 лютого Кабінет Міністрів призначив Віктора Павлущика Головою Національного агентства з питань запобігання корупції. Призначення нового очільника було необхідним, зважаючи на неможливість повноцінної роботи Агентства без Голови.

Оновлене у 2020 році НАЗК — це, безперечно, зовсім інша інституція, ніж після заснування. Проте деякі проблеми досі не вирішені, і попри певні успіхи в роботі попереднього керівника органу Олександра Новікова, йому так і не вдалося налагодити якісну взаємодію з громадськістю і врахувати усі рекомендації експертів, що могло б суттєво покращити роботу Агентства. А це зрештою відбилося й у висновках незалежної зовнішньої оцінки діяльності НАЗК.

Під час конкурсу тоді кандидат, а нині вже новий очільник НАЗК Віктор Павлущик поділився своїм баченням розвитку Нацагентства. А станом на зараз вже встиг окреслити майбутній курс Агентства. Тож спробуємо розібратися куди буде рухатися НАЗК під новим керівництвом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(229) "Оновлене у 2020 році НАЗК — це, безперечно, зовсім інша інституція, ніж після заснування. Проте деякі проблеми досі не вирішені." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Оновлене у 2020 році НАЗК — це, безперечно, зовсім інша інституція, ніж після заснування. Проте деякі проблеми досі не вирішені.

Катерина Риженко

Головні виклики, які наразі постали перед НАЗК

Останні 4 роки стали справжнім періодом турбулентності для Агентства. 

Мабуть, найбільшим викликом, який постав перед НАЗК після перезапуску, стала конституційна криза 2020 року, що виникла після рішення Конституційного Суду про руйнування системи електронного декларування та позбавлення Агентства частини його повноважень. Власне, тоді здавалося, що під загрозою постало саме існування інституції. Реагуючи на кризу, влада досить швидко включилася у вирішення цієї проблеми — повноваження НАЗК відновили, хоча очікувати на відновлення ув’язнення за недостовірне декларування довелося майже рік.

Проте після повномасштабного вторгнення росії депутати скасували обов’язкове е-декларування чиновників на час дії воєнного стану, тож знову Агентство перестало виконувати вкрай важливу покладену на нього функцію — перевіряти декларації. 

У жовтні минулого року цю можливість, як і обов’язкове е-декларування, нардепи поновили. Проте це створило новий виклик — тепер фахівці НАЗК мають перевірити декларації за 2021-2023 роки, а це десь 2,5 млн документів. 

Не менші проблеми створила й пандемія COVID-19. Саме вона стала причиною того, що майже на чотири роки було призупинене подання звітів політичних партій. Цей недолік парламент зрештою теж виправив, і у грудні минулого року обов’язкове звітування партій відновили. Проте тепер усі звіти політичних партій треба зібрати і так само перевірити, що теж вимагає чималих ресурсів.

Тобто деякі з зовнішніх проблем, що виникли за цей час, уже вдалося вирішити, проте подеколи вони породили нові. При цьому існують і ті внутрішні завдання, які попередній Голова НАЗК чи не зміг, чи не хотів вирішити, тож цю роботу доведеться виконувати уже Віктору Павлущику.

Взагалі головним фокусом НАЗК має бути превенція корупції. Згідно з законом, крім перевірки декларацій чиновників та звітів політичних партій, до функцій НАЗК належить захист викривачів, моніторинг конфліктів інтересів та подарунків, а також загальне формування антикорупційної політики держави тощо. І можна сказати, що з виконанням кожної з цих функцій в останні роки виникали труднощі.

Передусім, новому Голові НАЗК, на нашу думку, буде необхідно внести зміни до структури роботи самого органу. Наприклад, деякі підрозділи наразі мають непритаманні функції. Зокрема внутрішній контроль НАЗК перевіряє декларації розвідників, контррозвідників тощо, а це не передбачено законодавством і не корелюється з тим, що цей підрозділ мав би робити.

Так само у НАЗК дуже багато закритих документів від громадськості, і ми взагалі не можемо оцінити, наскільки ефективно Агентство робить те, що має робити. Наприклад, закриті правила логічного та арифметичного контролю декларацій, за яким вона автоматично аналізується та порівнюється з даними з реєстрів та минулих декларацій.

Є й інші закриті документи, наприклад, порядки перевірок розвідників та контррозвідників тощо. І досі неналежно врегульована процедура моніторингу способу життя, який зараз є нескінченним, причому мандат працівників НАЗК чітко не визначений. А порядку для моніторингу конфлікту інтересів в НАЗК наразі взагалі немає.

Залишається чималий потенціал і для розвитку інституту викривачів. Ми досі бачимо проблеми в функціонуванні Єдиного порталу повідомлень викривачів, зокрема в забезпеченні конфіденційності як самих викривачів, так і наданої ними інформації.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(130) "Останні 4 роки стали справжнім періодом турбулентності для Агентства. " ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Останні 4 роки стали справжнім періодом турбулентності для Агентства. 

Катерина Риженко

Як Віктор Павлущик планує оновлювати роботу НАЗК

Передусім нагадаємо, що Павлущик у НАЗК прийшов ззовні, а до цього працював у НАБУ від моменту його заснування. Тож була імовірність, що йому може бути трохи важче адаптуватися на новій посаді, адже крім масштабування своїх керівних навичок довелося б також перелаштуватися з правоохоронної сфери на сферу запобігання корупції. Найближчі 6 місяців багато в чому продемонструють, наскільки йому це вдасться.

Цікаво, що вже під час свого першого виступу перед командою НАЗК Віктор Павлущик наголосив на важливості подолання корупції як обов’язкової умови для інтеграції з європейською спільнотою та перемоги над країною-агресором. Також він ще раз підкреслив, що Агентство має ефективно виконувати свій мандат, та зазначив, що очікує від кожного керівника підрозділу та співробітника цілеспрямованості у реалізації тих завдань, заради яких і було створено НАЗК.

В цьому контексті основним орієнтиром для нового Голови задля підвищення спроможності НАЗК ми вбачаємо результати незалежного зовнішнього аудиту.  Міжнародні експерти надали понад сто рекомендацій, які стосуються всіх сфер діяльності Агентства. Позитивний момент у тому, що конкурсна комісія вже підтримала необхідність презентувати результати зовнішньої оцінки переможцю конкурсу. А новий Голова, своєю чергою, засвідчив готовність їх враховувати, як і рекомендації Єврокомісії.

При цьому Павлущик уже раніше показав, що вміє працювати зі складними завданнями. Наприклад, якщо згадати, що саме він в НАБУ займався справою плівок ОАСК та голови й суддів Верховного Суду. Тож імплементація вже наявних порад щодо покращення роботи Агентства може стати для нього просто ще одним непростим, але здійсненним кейсом.

Підтвердженням цього слугує нещодавнє рішення щодо припинення санкційного напрямку роботи НАЗК. Так, цього тижня на засіданні уряду, де разом з представниками РНБО, СБУ та Генпрокуратури був присутній і Віктор Павлущик, нарешті прийняли рішення про закриття порталу «Міжнародні спонсори війни», який адмініструвався НАЗК. Хоч цей портал і важливий для держави, на нашу думку, це правильний крок, зважаючи на брак законодавчих підстав для ведення Агентством цього реєстру, його обмежені ресурси та міжнародні конфлікти, спричинені внесенням до цього списку окремих компаній. Новий Голова НАЗК згадував про потребу НАЗК рухатись в напрямку, окресленому законодавцем ще на етапі співбесіди, і відповідне рішення вселяє надію на те, що Віктор Павлущик виконає, що обіцяв під час конкурсних співбесід.

Взагалі багато з того, що новий Голова говорив на фінальній співбесіді, корелюється з наявними проблемами Агентства. Так, Павлущик зауважував, що конкурсам у НАЗК бракує прозорості, на відміну від досвіду НАБУ. І ми в TI Ukraine теж неодноразово вказували на це в наших дослідженнях

Таким чином, перший місяць головування Віктора Павлущика в НАЗК поки що ознаменувався позитивними змінами, які відповідають стратегічному баченню розвитку НАЗК, яке новий Голова озвучував, будучи ще кандидатом. Ми сподіваємося, що він продовжить вирішувати вже давно відомі проблеми діяльності Агентства та розвивати позитивні практики. Тим паче, що і влада, і громадськість мають достатньо механізмів контролю за роботою Голови НАЗК. Та й ми в TI Ukraine продовжимо стежити за діяльністю Агентства.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(214) "Взагалі багато з того, що новий Голова говорив на фінальній співбесіді, корелюється з наявними проблемами Агентства." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Взагалі багато з того, що новий Голова говорив на фінальній співбесіді, корелюється з наявними проблемами Агентства.

***

Як бачимо, перед Віктором Павлущиком на новій посаді постане чимало викликів, проте наразі видається, що він цілком спроможний їх подолати.

Взагалі конкурс на нового Голову НАЗК пройшов без гучних скандалів та встановив високий стандарт прозорості. Деякі етапи відбору, наприклад, фінальне обговорення та визначення переможця, продемонстрували новий рівень відкритості подібних конкурсних комісій. При цьому організаційно-технічна підтримка процесу Секретаріатом комісії забезпечила плавний перебіг відбору. 

Але якісні конкурси – це не панацея від неефективності обраного переможця, а можливість відібрати топпосадовців конкурентно і прозоро. А от те, якими вони будуть на своїх посадах, покаже тільки час. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(255) "Як бачимо, перед Віктором Павлущиком на новій посаді постане чимало викликів, проте наразі видається, що він цілком спроможний їх подолати." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як бачимо, перед Віктором Павлущиком на новій посаді постане чимало викликів, проте наразі видається, що він цілком спроможний їх подолати.

Джерело: forbes.ua