Верховна Рада у першому читанні ухвалила урядовий законопроєкт № 4020 «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». За це депутати віддали 289 голосів.

Після ухвалення законопроєкту в цілому буде знову відмежовано низку об’єктів державної власності, які буде заборонено відчужувати. Раніше, з 1999 року в Україні діяв Закон № 847-ХIV “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”, до якого входило понад 1600 підприємств.

Такий перелік містив значну кількість штучних заборон, фактично, перешкоджав проведенню приватизації і, як наслідок, його було скасовано у жовтні 2019 року. При цьому на Кабінет Міністрів було покладено завдання розробити новий список компаній, які повинні залишитись у державній власності.

До вичерпного переліку увійшло 659 стратегічних підприємств. Вони розподілені на окремі категорії об’єктів, які доцільно залишити у власності держави. До них належать:

  • підприємства, що забезпечують енергетичну незалежність та обороноздатність держави;
  • природні монополії;
  • підприємства, діяльність яких має критично важливе значення для суспільства (у тому й заклади культури та спорту, науки та освіти, об’єкти лісового господарства).

Зокрема, приватизації не підлягатимуть «Нафтогаз України», «Укренерго», державна холдингова компанія «Артем», Укрзалізниця, Укрпошта, Національний музей історії України, Національний спортивний комплекс «Олімпійський» та чимало інших.

Нагадаємо, 17 лютого Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку розглянув та підтримав урядовий законопроєкт № 4020 «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».