В українських реаліях суддівська корупція, на жаль, вже давно стала системним явищем. Та чи отримують покарання через свої протиправні дії недоброчесні судді?

Останні декілька років ситуація дещо змінилася — на лаву підсудних поряд із простими громадянами сіли і представники Феміди.

Давайте згадаємо тих, хто отримав покарання через свою недоброчесність:
  • Ганна Білик, суддя Броварського міського районного суду. 3 червня 2021 року Вищий антикорупційний суд, у складі суддів Гавриленко, Кравчук та Танасевич, визнав її винуватою. За результатами розгляду ВАКС постановив позбавити волі суддю на строк 6 років з позбавленням права займати посади на строк 3 роки та конфіскацією автомобілю та земельної ділянки у Броварах.
  • Анатолій Целух, суддя Малиновського райсуду суду Одеси отримав 7 років з конфіскацією майна. Згідно з даними слідства, він використав службове становище, взяв 2,5 тис. доларів за розгляд цивільної справи та потрібне судове рішення. Пізінше, 19 лютого 2021 року, Апеляційна палата пом’якшила покарання судді Малиновського районного суду міста Одеси у відставці Анатолію Целуху до п’яти років позбавлення волі.
  • Павел Меденцев, суддя Господарського суду Одеської області 7 жовтня 2020 року засуджений на 9 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади строком на 3 роки, конфіскацією всього майна та спецконфіскацією 250 тис. грн.
  • Володимира Пономаренка, суддю апеляційного суду, 19 лютого 2021 року колегія суддів ВАКС під головуванням судді Лесі Федорак визнала винним і призначила йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки. Ідеться про зловживання впливом. Як встановили детективи НАБУ і прокурори САП, у 2018 році суддя отримав 30 тисяч гривень за вплив на іншого суддю.
  • Іван Тулик, суддя Рахівського райсуду, 23 лютого 2021 року отримав 6 років позбавлення волі, 3 роки позбавлення права обіймати посаду судді та конфіскацію. НАБУ-САП довели, що він причетний до 2 епізодів отримання хабаря: у вересні 2018 року 400 доларів та у березні 2019 року 10 тис. гривень.
  • Вадим Галічий, суддю Жовтневого районного суду Дніпра, 17 березня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України. ВАКС призначив судді покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців із позбавленням права займати посади у судах, правоохоронних органах, адвокатурі строком на 3 роки. Пізніше, 7 червня 2021 року, Апеляційна палата ВАКС зменшила строк покарання у вигляді позбавлення волі до 2,5 років цьому судді як вирок за звинуваченнями у зловживанні впливом.
  • Антона Гайдура, суддю Міжгірського райсуду на Закарпатті, 22 березня 2021 року колегія суддів у складі Лесі Федорак, Ігоря Строгого та Віктора Маслова визнала винним і ухвалили і засудила до 5 років позбавлення волі, 3 років без права обіймати посаду судді та конфіскації всього майна. Його визнали винним в отриманні неправомірної вигоди, вчиненому службовою особою, яка займає відповідальне становище. За даними слідства, суддя вимагав та одержав 15 тис. грн за винесення рішення на користь позивача.