Верховна Рада ухвалила законопроєкт 9534 з пропозиціями Президента після ветування. Але хепі-енду в цій історії, на жаль, немає. 

Разом з відкриттям декларацій не пізніше ніж через 60 днів парламентарі ухвалили низку вкрай сумнівних правок. Як пояснює юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко, деякі зміни не спрощують систему декларування, а навпаки її ускладнюють, будуючи величезні “цар-балкони” з правил та винятків. Інші ж — взагалі розбалансовують та послаблюють правила декларування. В майбутньому це все знову треба буде виправляти.

Які головні негативи ухваленого законопроєкту?

  • Дозвіл нардепам не вказувати у деклараціях орендовану нерухомість до 75 м2, якщо витрати на неї компенсуються.
  • З кола декларантів взагалі випадають керівники та заступники керівників відокремлених підрозділів та філій юридичних осіб.
  • НАЗК забороняється перевіряти ті відомості з декларацій, які вже були перевірені раніше без виявлених порушень.
  • Можливість приховувати всю інформацію про один і той же актив, який можна вказати лише в одному розділі декларації.
  • Скасування перевірок нерухомості та автівок декларантів, власниками яких вони стали до того, як офіційно стали держслужбовцями.

«На жаль, завдяки саме прийнятому закону система декларування стала перевантаженою та зі шпаринами. Це прикро, адже у минулому ми отримували схвальні оцінки щодо її побудови від міжнародних організацій, таких як OECD чи GRECO», — пояснює юридичний радник TI Ukraine Олександр Калітенко.

Детальніше все описали в нашому матеріалі: Відновлення “з надбудовами”, або Які ще проблеми залишилися в е-декларуванні

І, нагадуємо, у нас все ще є законопроєкт 9587-д, який знаходиться на підписі у Президента, і якому теж потрібне ветування.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(403) "На жаль, завдяки саме прийнятому закону система декларування стала перевантаженою та зі шпаринами. Це прикро, адже у минулому ми отримували схвальні оцінки щодо її побудови від міжнародних організацій, таких як OECD чи GRECO" ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

На жаль, завдяки саме прийнятому закону система декларування стала перевантаженою та зі шпаринами. Це прикро, адже у минулому ми отримували схвальні оцінки щодо її побудови від міжнародних організацій, таких як OECD чи GRECO

Олександр Калітенко