Якщо таки корупція трапилася вам на очі — головне діяти. Пояснюємо, які випадки вважаються корупційними діяннями, кому та як правильно заявити про такі злочини.  

Визначаємо корупційні ознаки

Що ж вважається корупцією згідно зі Законом України “Про запобігання корупції”?

Корупція – це використання посадовою особою наданих їй службових повноважень або пов’язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття такої вигоди чи прийняття обіцянки / пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка / пропозиція чи надання неправомірної вигоди посадовій особі, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень або пов’язаних з ними можливостей. 

На жаль, це визначення не покриває усього спектру корупційних діянь. А такими можна вважати дії людини, яка:

  • отримує незаконну вигоду у будь-якій формі. Це може бути гроші, пільги, певні привілеї чи будь-які речі. Така дія двосторонньо незаконна для тих, хто дає обіцянку/усну згоду/одержує цю вигоду, так і для тих, хто здійснює чи має намір виконати підкуп. І подарунки за послуги, що пов’язані з робочими повноваженнями теж вважається корупцією. 
  • використовує державне або комунальне майно чи кошти заради своїх приватних інтересів;
  • наймає на різні посади своїх родичів та близьких осіб;
  • приймає рішення заангажовано та упереджено, керуючись власними інтересами та отримуючи вигоди з цього;  
  • надає незаконні доручення чи вказівки;
  • зловживає владою та користується власними посадовими повноваженнями у приватних цілях; 
  • декларує недостовірну інформацію;
  • незаконним чином впливає на результати прийняття рішень щодо змагань, конкурсів чи відборів.

 

Куди далі звертатися?

Залежно від випадку корупційної дії, слід розуміти специфіку органів, що у праві покарати злочинця. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) – перевіряє, контролює, стежить та виявляє корупцію, що стосується невідповідності декларацій, конфлікту посадових інтересів та прозорість фінансування політичних партій. Можна повідомити через спеціальну телефонну лінію чи захищену електронну скриньку.

Як звернутися: діє спеціальна телефонна лінія, захищена електронна скринька або ж можна записатися на прийом та заявити про проблему. 

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розшукує та арештовує корупційне майно чи кошти та вживає усіх необхідних заходів, що пов’язані з цим. Здійснює розслідування корупційних випадків вищих посадових осіб. Або якщо предмет злочину або завданої ним шкоди в п’ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму.

Як звернутися: можна прийти особисто на прийом, надіслати заяву, зателефонувати чи заповнити форму на офіційному сайті організації.

Національна поліція України здійснює розслідування правопорушень, які стосуються підкупу будь-яких осіб, зловживання службовим становищем чи незаконне привласнення коштів чи майна. 

Як звернутися: можна також зателефонувати, прийти особисто або заповнити форму на Єдиному порталі органів системи МВС України

Державне бюро розслідувань чи уповноважені підрозділи з питань запобігання та виявлення корупції органів державної влади  — здійснює розкриття корупційних злочинів у державній сфері, крім випадків підслідності НАБУ.

Як звернутися: можна прийти особисто або принести письмове звернення.

Громадські антикорупційні організації та журналісти-розслідувачі надають експертну допомогу у разі виявлення корупційного випадку, проте не в праві карати зловмисників. 

Як звернутися: програма “Схеми”, проєкт “Наші гроші”, агентство журналістських розслідувань “Слідство інфо”, Рух ЧЕСНО, Інститут розвитку регіональної преси

 

Як оформити звернення?
  • Письмова форма: заява та краще прикріпити до неї докази корупційних дій. Вкажіть обов’язково своє ПІБ, місце проживання та контактні дані. 
  • Усна форма: прийти особисто або ж зателефонувати на гарячі лінії. Проте все одно таке звернення має бути ідентифіковане контактними даними.
  • Анонімно. На сайтах органів правопорядку є телефони довіри та захищені електронні скриньки.

І головне, не мовчіть та не дозволяйте корупції співіснувати з вами та вашим середовищем. 

Джерело: anticorruption.in.ua