19 листопада 2021 року Президент застосував вето та повернув на доопрацювання Верховній Раді прийнятий законопроєкт №5253-1 “Про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні”.

Громадські організації звертали увагу на те, що попри позитивні нововведення у проєкті закону є реальні небезпеки — окремі його норми створюють передумови до непрозорості партійних фінансів та підкупу виборців. На ветуванні такого небезпечного закону наполягала ТІ Україна і ще понад 60 громадських організацій.

Серед основних корупціогенних ризиків законопроєкту були виділені такі:

  1. Закон не дозволяв повноцінно відновити звітування партій, яке було призупинене законом навесні 2020 року через пандемію Covid-19. Через це суспільство не обізнане про фінансування партій та їхніх донорів. 
  2. Закон дозволяв партіям звітувати не про усі фінансові зобов’язання, а лише про ті, строк виконання яких сплив, і партія їх не виконала. Так партії змогли би пояснювати свої приховані витрати подібними “фінансовими зобов’язаннями”, які не  зазначались би у звітності фактично необмежений час, адже цивільне законодавство дозволяє навіть не визначати строк виконання подібних зобов’язань і повернення, наприклад, позик.
  3. Ще один з ризиків — не вважалися внесками на користь партій поширення третіми особами від імені партії, або ж під партійним брендом робіт, товарів чи послуг, які потрібні для протидії Covid-19 на весь час карантину.

Президент України застосував право вето до прийнятого Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” із урахуванням всіх трьох пунктів звернення від громадськості. Серед них: 

  • повноцінне відновлення звітування політичними партіями;
  • виключення із закону змін, які стосуються звітування партіями про фінансові зобов’язання;
  • виключення норми, яка дозволяє необмежені “ковідні” внески на користь партій (або обмеження строку її дії періодом до набрання чинності цим законом).

Тепер вказаний законопроєкт має бути доопрацьований в парламенті.