Боротьба за аеропорт “Одеса” триває вже вісім років. Як і коли завершиться історія його “модернізації”?

“Війна” за аеропорт “Одеса” триває вже вісім років. І не дивно – 65 га нерухомого майна, орієнтовна вартість якого сягає 2 млрд грн. І хоч за цей період кілька разів змінювалася влада, переписувалися закони та створювалися нові антикорупційні інституції, поставити крапку в цій історії так і не вдалося.

Один із героїв цієї історії — слідчий суддя Віктор Фомін — свого часу передав аеропорт в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманих від корупційних та інших злочинів (АРМА), нині має відстоювати свої рішення.

Фомін не лише брав безпосередню участь у розгляді клопотань щодо аеропорту “Одеса”. За пів року відрядження з Мелітополя до Солом’янського суду цей слідчий суддя розглянув близько 900 матеріалів кримінальних проваджень. Серед них — справи, що стосуються народних депутатів, міністрів, ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса”, виведення в офшорні зони мільярдів гривень при реалізації природних ресурсів тощо.

Здається, саме за таку активність Фоміну не продовжили відрядження в Солом’янський райсуд та неодноразово намагалися притягнути до дисциплінарної відповідальності. Ба більше, СБУ відкрило щодо Фоміна кримінальне провадження за ст. 375 ККУ за винесення рішення саме у справі Одеського аеропорту. А 18 вересня Вища Рада правосуддя якраз розглядала питання про відкриття дисциплінарних справ проти цього слідчого судді.

Що ж це за аеропорт?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(233) ""Війна" за аеропорт "Одеса" триває вже вісім років. І не дивно - 65 га нерухомого майна, орієнтовна вартість якого сягає 2 млрд грн. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

"Війна" за аеропорт "Одеса" триває вже вісім років. І не дивно - 65 га нерухомого майна, орієнтовна вартість якого сягає 2 млрд грн.

Як усе починалося

На початку 2010-х років одеська влада вирішила модернізувати міжнародний аеропорт. Депутати міськради вирішили залучити приватний капітал до керування об’єктом. Навіщо? Бо наявність сучасного аеропорту помітно підвищить імідж і престиж міста.

На перший погляд, цілком схвальна ініціатива. Але процедура, яка мала відбутися на рівних умовах, стала способом відчуження комунального майна.

8 липня 2011 року було створено ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса””, якому передали майно на сотні мільйонів гривень у якості внеску до статутного капіталу. За це міська влада Одеси отримала “аж” 25% цього капіталу. Кому ж відійшла решта 75%? Такий “подарунок” отримало ТОВ “Одеса аеропорт Девелопмент”, внісши 355 млн гривень. 177,7 млн одразу в день їх перерахування стали заставним майном, як гарантія кредитних зобов’язань.

Який конкурс для всіх? Кому він потрібен? Розумні люди все вже вирішили!

Зовсім скоро нові власники набрали багатомільйонні доларові кредити під заставу вже “свого” майна. У листопаді 2014 року Одеська міськрада подала позов про визнання недійсними деяких пунктів статуту та договору, якими визначено внесення майна аеропорту до капіталу ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса”. І 13 липня 2015 року Господарський суд Одеської області частково задовольнив позов міськради про визнання недійсними установчих документів цього товариства. Отже,  це підприємство не могло отримати право власності на майно аеропорту.

Але, вже під час розгляду апеляційної скарги, одеський міський голова підписав мирову угоду, відповідно до якої було зафіксовано факт перереєстрації комунального майна. Так позивач і відповідач закріпили, що більша частина комунального майна перейшла у приватні володіння, і місто Одеса це визнає.

І тут прийшли НАБУ та АРМА…

У 2016 році за справу одеського аеропорту взялося Національне антикорупційне бюро. 3 березня 2018 року за фактом зловживання службовим становищем аеропорт “Одеса” було арештовано. А вже 29 березня того ж року слідчий суддя  Фомін, про якого ми вже згадували на початку, передав цей актив в управління АРМА.

Після цієї передачі колишні “власники” робили низку спроб повернути контроль над аеропортом. Суддя Окружного адміністративного суду Києва Євген Аблов своєю ухвалою задовольнив клопотання про забезпечення адміністративного позову і заборонив вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо нерухомого майна ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса”.

Більше ніж пів року АРМА намагалася дослідити актив та знайти управителя для одеського аеропорту. Такі затримки з пошуками можна зрозуміти, адже аеропорт — це актив технологічно дуже складний у керуванні, та й тільки на його оцінку потенційний управитель мав би витратити десятки мільйонів гривень.

Поки АРМА шукала, 1 листопада 2018 року слідчий суддя Солом’янського райсуду Києва Максим Вишняк по-своєму трактуючи норми чинного законодавства, скасував передачу аеропорту в управління агентства.

Поки все. Війна за аеропорт триває.

 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(322) "У 2016 році за справу одеського аеропорту взялося Національне антикорупційне бюро. 3 березня 2018 року за фактом зловживання службовим становищем аеропорт "Одеса" було арештовано." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У 2016 році за справу одеського аеропорту взялося Національне антикорупційне бюро. 3 березня 2018 року за фактом зловживання службовим становищем аеропорт "Одеса" було арештовано.

Джерело: biz.liga.net