В ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні. Ввечері” юридичний радник Transparency International Ukraine Максим Костецький розповів, як Вища кваліфікаційна комісія суддів розглядає досьє кандидатів у Верховний суд та чим цей відбір відрізняється від конкурсу до Вищого антикорупційного суду.

“Є ключова відмінність між конкурсом до Верховного суду і до Вищого антикорупційного суду. Так, негативні висновки стосовно доброчесності кандидата чи його професійної етики, які виносяться Громадською радою доброчесності, на жаль, не є обов’язковими для врахування Вищою кваліфікаційною комісією суддів, і двома третинами голосів пропускали кандидатів далі до проходження конкурсу. Водночас конкурс до Вищого антикорупційного суду, співбесіди по якому відбувались буквально декілька тижнів тому, показали, що якщо були претензії до доброчесності кандидата і мінімум три міжнародні експерти не голосували за такого кандидата на проводження конкурсу, він припиняв участь у доборі. І це дуже чітко показало ефективність цього інструменту”, — зауважив Костецький.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(534) "Негативні висновки стосовно доброчесності кандидата чи його професійної етики, які виносяться Громадською радою доброчесності, на жаль, не є обов’язковими для врахування Вищою кваліфікаційною комісією суддів, і двома третинами голосів пропускали кандидатів далі до проходження конкурсу." ["quote_author"]=> string(86) "Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна" }

Негативні висновки стосовно доброчесності кандидата чи його професійної етики, які виносяться Громадською радою доброчесності, на жаль, не є обов’язковими для врахування Вищою кваліфікаційною комісією суддів, і двома третинами голосів пропускали кандидатів далі до проходження конкурсу.

Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна

Джерело: www.nrcu.gov.ua