182 дні тому багато хто не вірив, що Україна вистоїть. Але ми даємо відсіч ворогу. Українці не лише виграли битву за північ і Київщину, стримали орду на сході, але й зберегли державні органи, які функціонують. Зокрема у сфері боротьби з корупцією. 

31 рік незалежності й 6 місяців повномасштабної війни — привід, щоб подивитися, наскільки стійкими виявилися антикорупційні органи та чого вони досягли. ТІ Україна зібрала ключове.

 

Досягати результатів за будь-яких обставин

Попри воєнний стан, вся антикорупційна екосистема працює. 

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили розслідування низки резонансних справ: понад 60 млн грн збитків «Укртелефільму», підкупу аудиторів Міноборони, закупівель пристроїв живлення коштом «Укрзалізниці» та інших. 

Серед іншого детективи НАБУ разом з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили про підозру екснардепу Мартиненку та співробітнику кібербезпеки СБУ, викрили корупційну схему торгівлі арештованим майном АРМА і завершили розслідування щодо нардепа Кузьміних. А також передали до суду обвинувальні акти щодо голови ОАСК Вовка, одеського бізнесмена Альперіна, нардепа Шахова та інших фігурантів. 

Вищий антикорупційний суд ухвалив 13 вироків корупціонерам. Серед них — судді, очільники Інституту титану та «Повітряного експреса» та інші. Натомість Апеляційна палата залишила в силі три вироки, ще в одному частково змінила покарання і скасувала один щодо закарпатського судді Михайла Пака. Слідчі судді продовжують опрацьовувати процесуальні документи, а суд — перерахував щонайменше 450 млн грн заставних коштів на підтримку Збройних Сил України. Ці кошти — спільна перемога усіх сторін у справах.

Національне агентство з питань запобігання корупції промоніторило понад 1000 корупційних ризиків у законопроєктах уряду. Також НАЗК розпочало розробляти державну програму для виконання Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки, яку в червні прийняв парламент. Нацагентство продовжує просувати принцип нульової толерантності до корупції в суспільстві. Для цього було створено проєкт Ukraine NOW.Візія майбутнього.

Агентство з розшуку та менеджменту активів продовжує шукати, виявляти та управляти активами українських правопорушників. Наприклад, один з найдорожчих активів, переданих АРМА за час війни — яхта Медведчука вартістю приблизно $200 млн. Личаківський райсуд передав її в управління Агентства, яке планує продати яхту на відкритих торгах за кордоном. АРМА продовжує співпрацю з усіма уповноваженими міжнародними організаціями.

Швидко змінюватись у відповідь на виклики

Крім профільної роботи, всі антикорупційні органи адаптувалися до воєнних умов.

 Деякі співробітники Нацбюро і прокуратури пішли воювати на фронт, інші розміновували території і допомагали розвідці. За ініціативи НАБУ і САП, Антикорсуд передав Збройним Силам України майже 340 млн грн. У цю суму входить також найбільший в історії України хабар — $5 млн. Армії також надали техніку.

НАЗК частково переорієнтувало свою роботу і створило портал для посилення санкцій щодо росіян. Нацагентство виявило понад 1500 колаборантів та понад 400 іноземців у керівних органах найбільших російських компаній.

АРМА почало шукати активи росіян, причетних до повномасштабної війни, та наразі розшукало активи понад 300 підсанкційних осіб. Серед активів, які вже є в управлінні АРМА, — гроші у різних валютах, земельні ділянки, квартири, техніка, срібло тощо. Після конфіскації кошти та майно планують спрямовувати на відбудову країни. 

Також співробітники НАБУ, САП та АРМА беруть участь у спільній українській робочій групі Task Force, яка розшукує активи підсанкційних чиновників, олігархів та інших посадовців за кордоном. 

Успішне завтра будується сьогодні

Наближаючи перемогу, варто думати і про післявоєнний час, зокрема про відбудову. Вже зараз варто закладати надійне підґрунтя, щоб унеможливити корупцію: приймати відповідні закони, впроваджувати діджитал-інструменти та підтримувати незалежність і силу антикорупційних органів. 

Влада робить певні позитивні кроки у цьому напрямку: парламент прийняв Антикорупційну стратегію, запровадив механізми конфіскації активів росіян, Генпрокурор — затвердив керівника САП. 

Однак на порядку денному залишається чимало викликів. Одна з ключових проблем — відсутність керівників антикорупційного бюро, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Антикорсуду. Протягом 2022 року варто завершити прозорі конкурсні відбори і затвердити доброчесних очільників. Крім цього, слід законодавчо закріпити незалежність САП, продовжити зовнішню незалежну перевірку роботи НАЗК та ініціювати аудит АРМА і САП. Також треба значно активізувати роботу зі знаходження, арешту і конфіскації російських або афілійованих активів.

Від ефективної роботи антикору залежить не тільки зниження рівня корупції в України, але й підтримка з боку Євросоюзу. Для членства в ЄС мусимо продовжувати антикорупційну реформу. Тож не зупиняємося на досягнутому і продовжуємо будувати незалежну країну без корупційних залежностей.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook | Instagram | Telegram | Twitter 

DOZORRO: Facebook | Instagram | Telegram 

Прозорі міста: Facebook