Спроможність Агентства з розшуку і менеджменту активів (АРМА) оцінили на 3,4 бала з можливих 5-ти. Це найгірший показник з-поміж інших органів антикорупційної екосистеми. 

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведеному за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». 

Це вже друге комплексне дослідження роботи АРМА від TI Ukraine. У першому дослідженні 2020 року Нацагенство так само показало найгірші результати — тоді АРМА набрало загалом 3 бали з 5 можливих.

І навіть попри зафіксоване за понад два роки зростання в 0,4 бала, до інституції залишається чимало запитань, зазначають дослідники.

Так, навіть після проведення конкурсу з обрання голови, є сумніви, що Агентство спроможне насправді подолати «спадщину» попередніх керівників та налагодити плідну комунікацію зі стейкхолдерами. Також суттєвого покращення очікують законодавча база діяльності АРМА та і практика її виконання. Тож парламенту варто ухвалити зміни до профільного Закону про АРМА, а Кабміну прийняти підзаконні акти, якими Агентство керуватиметься у своїй діяльності. 

«Хоча невеликий поступ у вдосконаленні роботи АРМА відбувся, велике навантаження активами з російським чи білоруським слідом після початку повномасштабного вторгнення поглибило наявні та показало нові проблеми у роботі органу, — пояснює юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук. — Ми неодноразово оголошували список змін, яких потребує Агентство, і дослідження знову показало їх нагальність. Якщо ці речі не виправити, управління арештованими активами залишиться полем для зловживань, наповненим корупційними ризиками».

У попередньому дослідженні ми надали АРМА 15 рекомендацій, з яких було виконано повністю 4, частково  4, а 7 рекомендацій не виконали зовсім. Цьогоріч TI Ukraine надала 20 рекомендацій, з них 5 пріоритетних: 

  • Забезпечити достатній рівень фінансування АРМА в Державному бюджеті.
  • Залучати АРМА до обговорення в кримінальних провадженнях перед можливим арештом та переданням активів в управління.
  • Визначити ширший перелік даних для публічного доступу в Єдиному реєстрі арештованих активів та якісно наповнювати цей реєстр.
  • Забезпечити належну нормативну базу для проведення зовнішнього аудиту роботи АРМА.
  • Налагодити взаємодію з медіа та громадянським суспільством. Розробити й ухвалити комунікаційну стратегію органу та контролювати її виконання.

Загалом в результаті дослідження найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. Зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, органи виконали 23, частково виконали 36, а зовсім не виконали 41. 

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року.

Антикорупційні органи, а саме НАЗК, НАБУ, САП, АРМА та ВАКС, оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. 

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(420) "Хоча невеликий поступ у вдосконаленні роботи АРМА відбувся, велике навантаження активами з російським чи білоруським слідом після початку повномасштабного вторгнення поглибило наявні та показало нові проблеми у роботі органу." ["quote_author"]=> string(91) "Павло Демчук, юридичний радник Transparency International Ukraine" }

Хоча невеликий поступ у вдосконаленні роботи АРМА відбувся, велике навантаження активами з російським чи білоруським слідом після початку повномасштабного вторгнення поглибило наявні та показало нові проблеми у роботі органу.

Павло Демчук, юридичний радник Transparency International Ukraine

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.