1 липня правоохоронний комітет парламенту визначив кандидатів у комісію з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вже завтра, 2 липня, це питання мають розглядати у сесійній залі.

Загалом фракції та групи запропонували 21 претендента до обговорення. Серед них – експерти, зокрема з антикорупційного середовища, науковці, адвокати та пов’язані з політиками персоналії.

 

Комітет спрямував на голосування таких фахівців у сфері боротьби з корупцією: заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Мін’юсту д.ю.н. Дмитро Журавльов, проректор Національної академії адвокатури Віталій Куц, президент НаУКМА Андрія Мелешевич, професор кафедри теорії права УКУ В’ячеслав Навроцький, к.ю.н. Богдан Романюк з Національного транспортного університету, завідувач кафедри державно-правових дисциплін ЦДПУ Євген Соболь та директор Інституту післядипломної освіти МВС Лариса Удалова.

 

До переліку не потрапив жоден з представників антикорупційних організацій. Зокрема йдеться про виконавчого директора ТІ Україна Андрія Боровика, виконавчу директорку Центру протидії корупції Дар’ю Каленюк, члена правління “Автомайдану” Романа Маселка та інших.

 

Після рішення парламенту комісія повинна обрати свого голову та оголосити про початок конкурсу. Прийом документів триватиме два тижні. Тоді правники, яких допустять до участі, складуть тести на знання законодавства та загальні здібності, пройдуть співбесіду та спеціальну перевірку. Потім комісія надасть Генпрокурору кандидатуру або кілька на вибір для призначення новим керівником САП.

Нагадаємо, загалом Конкурсна комісія складається з 11 осіб. 4 особи делегує Рада прокурорів та 7 Верховна Рада. Парламент мусить обрати своїх представників до 4 вересня. Повноваження Назара Холодницького спливають 1 грудня.