Заступник Керівника Офісу Президента, якого підозрювали у корупції. Утім його справу фактично поховав Шевченківський районний суд Києва за сприяння тодішньої Генпрокурорки Венедіктової.

Під час Революції Гідності Олег Татаров отримав звання «Заслужений юрист України» від Віктора Януковича за «умілу організацію роботи підрозділів внутрішніх справ із забезпечення захисту прав і свобод громадян». При цьому Татаров мав неоднозначну позицію щодо подій Євромайдану.

А вже у серпні 2020 року Володимир Зеленський призначив Татарова заступником Керівника Офісу Президента. У грудні стало відомо, що справу щодо участі Татарова в окремому епізоді махінацій на квартирах для Нацгвардії розслідує Національне антикорупційне бюро. Попри суспільний тиск, Татарова не звільнили з ОП. Натомість його справу намагалися зам’яти у різні способи. Розбираємося, хто він такий і як вислизає з рук антикорупційних органів уже кілька років.

У чому справа?

Татарова підозрювали у причетності до махінацій у справі щодо будівництва житла для Нацгвардії, яке вела компанія Максима Микитася «УкрБуд». А саме — у епізоді з підкупом експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтина Дубоноса. За версією слідства, Татаров мав дати Дубоносу хабар у вигляді паркомісця у ЖК “Аристократ” вартістю 250 тис. грн, а той за це — підробити документи, які б приховали збитки у понад  80 млн грн.

Про цю підозру стало відомо на початку грудня 2020 року. Однак майже одразу генпрокурорка Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів прокурорів, які вели цю справу. Це стало першою спробою саботувати справу Татарова.

Однак не останньою. Протягом того самого грудня:

  • Печерський суд ухвалив рішення передати справу від НАБУ до ДБР. НАБУ оскаржило його в Апеляційній палаті ВАКС.
  • НАБУ під процесуальним керівництвом САП таки вручило Татарову підозру.
  • Офіс генерального прокурора передав провадження від НАБУ до СБУ.
  • З третьої спроби Вищий антикорупційний суд таки провів засідання, але не обрав запобіжки Татарову, бо підтвердив заяву прокурора Андрія Грицана про відкликання клопотання. 

У січні 2021 — Вищий антикорупційний суд підтвердив, що провадження за підозрою заступника керівника Офісу Президента є виключною підслідністю НАБУ і САП, і має бути повернуте до Національного бюро. Однак справу так і не повернули. 

Проте майже одразу Шевченківський районний суд міста Києва своєю ухвалою зобов’язав прокурорів закрити справу через спливання строків досудового розслідування.

Детальніше про злиття справи Татарова дізнавайтеся з нашого таймлайну.

Отже, Татарову фактично допомогли уникнути розслідування НАБУ, ймовірно, за розпорядженням згори — з Банкової. Це втручання, з одного боку, дискредитувало роботу всієї антикорупційної системи. А з іншого — поставило під сумнів незалежність антикорупційних органів. 

У грудні 2020 під Офісом Президента пройшло дві акції, під час яких вимагали відставки Татарова та очищення ОП від корупціонерів. 

А влітку 2021-го 25 тисяч українців підписали петицію за відставку Татарова. Президент відповів на неї, що звільняти Татарова не буде, адже не зобов’язаний робити цього за законом. 

Заслужений юрист Януковича

З 1999 року Олег Татаров проходив службу в органах внутрішніх справ. Зокрема з 2011 року був заступником начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ

Під час Революції Гідності він усіляко виправдовував агресію міліції проти мітингувальників і називав їхні побиття і викрадення провокаціями. У ті дні він був фактично обличчям МВС. 

Після втечі Януковича його звільнили з посади, проте не люстрували. 

Радник глави ОП Михайло Подоляк стверджував, що Татаров у МВС Захарченка був просто клерком і лише озвучував позицію відомства. Проте журналісти програми «Схеми» виявили, що в розпал Майдану Янукович нагородив Татарова званням «Заслужений юрист України» за особистим поданням Захарченка.

Адвокат дияволів

Після МВС і до Офісу Президента Татаров працював адвокатом, зокрема:

  • ексзаступника голови адміністрації Януковича Андрія Портнова;
  • проросійського нардепа Опозиційного блоку Вадима Новинського;
  • вдови Івана Кузнецова, який у травні 2018 зі спільником напав на Сергія Стерненка.

Саме Татаров вимагав від СБУ оголосити підозру в «умисному вбивстві» та замаху на вбивство Стерненку.

Конкурс САП і до чого тут Татаров

Про затягування конкурсу з обрання керівника САП часто говорили у прив’язці до Татарова. Чому? Олег Татаров має потенційні зв’язки з декількома членами комісії, які обирали керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За даними  «Схем» голова комісії Катерина Коваль у 2012-му році разом із Татаровим працювала в робочій групі, створеній тодішнім міністром юстиції Лавриновичем, а член комісії Богдан Романюк був науковим керівником Татарова. 

САП як інституція досить чутлива до політичного впливу, тому що прокурори ведуть процесуальне керівництво справ політичної верхівки і топпосадовців. Серед них свого часу був і Татаров. За «дивним» збігом обставин, його справу розслідував детектив НАБУ Олександр Клименко, який брав участь у конкурсі САП і зрештою став керівником САП. Але його перемога була нелегкою. 

Попри всі скандали і підозри в корупції, Татаров продовжує працювати в Офісі Президента і курує правоохоронний напрям. Чому? Можливо, володіє надто цінною інформацією або ж зручний владі своїми підходами до роботи і концентрацією впливу на низку важливих органів: ОГП, СБУ, ДБР та інші.