Національне антикорупційне бюро покращило свою оцінку на 0,7 бала — це найбільший приріст серед органів антикорупційної інфраструктури. Тепер його оцінка становить 4,3 бала, тоді як у 2020 році була 3,6.

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведеному за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія»

Після нашого попереднього дослідження НАБУ виконало 5 рекомендацій, частково виконало 2, не виконало — 5, а ще 3 рекомендації втратили актуальність.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(256) "Бюро демонструє зростання і регулярне впровадження кращих практик у роботі, що позначається на результатах усієї антикорупційної системи." ["quote_author"]=> string(140) "Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко" }

Бюро демонструє зростання і регулярне впровадження кращих практик у роботі, що позначається на результатах усієї антикорупційної системи.

Заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко

Проте НАБУ ще є над чим працювати. За результатами другого треку дослідження, експерти TI Ukraine радять реалізувати такі пріоритетні кроки стосовно роботи Бюро:

  • Створити та віднести експертну службу НАБУ до числа державних спеціалізованих установ. 
  • Виділити бюджетне фінансування на створення та технічне облаштування експертної служби НАБУ.
  • Розробити та узгодити технічні вимоги та рішення щодо автономного прослуховування НАБУ.
  • Визначити критерії та методику зовнішнього аудиту діяльності Бюро.
  • Встановити критерії оцінки ефективності перевірок на доброчесність і моніторингу способу життя працівників НАБУ, а також перевірки даних зі звернень фізичних та юридичних осіб.

З повним переліком з 16 рекомендацій можна ознайомитись у дослідженні.

“НАБУ показує себе як стабільна, ефективна та незалежна інституція, яка спроможна впоратись з покладеними на неї завданнями. Також Бюро демонструє зростання і регулярне впровадження кращих практик у роботі, що позначається на результатах усієї антикорупційної системи. Сподіваємось, що орган збереже позитивну динаміку і виконає надані рекомендації!”, — зазначає заступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко.

НАБУ — правоохоронний орган, який протидіє кримінальним корупційним правопорушенням топчиновників. Бюро складається з центрального управління та трьох територіальних підрозділів, усього має понад 600 працівників. Своєю місією НАБУ вважає очищення влади від корупції заради побудови та розвитку успішного суспільства та ефективної держави. 

За понад 2 роки основні законодавчі рамки діяльності НАБУ покращилися, але рівень матеріально-технічного забезпечення знизився через недостатнє фінансування органу. Нацбюро нещодавно отримало нового очільника — ним у 2022 році обрали Семена Кривоноса. 

Найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. Зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, органи виконали 23, частково виконали 36, а зовсім не виконали 41. 

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року.

Антикорупційні органи, а саме НАЗК, НАБУ, САП, АРМА та ВАКС, оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. 

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

 

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

 

ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(227) "НАБУ показує себе як стабільна, ефективна та незалежна інституція, яка спроможна впоратись з покладеними на неї завданнями." ["quote_author"]=> string(142) "Ззаступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко" }

НАБУ показує себе як стабільна, ефективна та незалежна інституція, яка спроможна впоратись з покладеними на неї завданнями.

Ззаступниця виконавчого директора TI Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко