6 березня на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України одноголосно прийняв рішення про призначення Семена Кривоноса на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України.

До призначення на цю посаду Семен Кривонос обіймав посаду очільника Державної інспекції з архітектури та містобудування.

Під час співбесід на доброчесність комісія багато цікавилася наявними контактами нового Директора НАБУ із різними представниками влади — як в Офісі Президента, так і в Кабінеті Міністрів, адже всі ці особи є підслідними для Бюро. Зі свого боку на той момент ще кандидат Кривонос запевнив, що всі ці контакти — суто робочі і не вплинуть на його майбутню діяльність в НАБУ. Що ж, тепер пан Кривонос має змогу довести на практиці свою реальну незалежність та готовність розслідувати корупцію у всіх гілках влади. А ми з колегами будемо прискіпливо спостерігати за його успіхами”, — прокоментувала це призначення Катерина Риженко, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з юридичних питань.

Нагадаємо, що під час співбесіди на доброчесність комісію цікавили зв’язки Кривоноса із різними посадовими особами — віцепрем’єром Михайлом Федоровим, колишнім очільником Одеської області Михаїлом Саакашвілі, народною депутаткою Тетяною Плачковою та колишнім очільником Київської області, а нині заступником Голови ОП Олексієм Кулебою. Кандидат відповів, що з Федоровим, Саакашвілі та Кулебою його пов’язували винятково професійні стосунки, а з Плачковою він жодних контактів взагалі ніколи не мав.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(364) "Тепер пан Кривонос має змогу довести на практиці свою реальну незалежність та готовність розслідувати корупцію у всіх гілках влади. А ми з колегами будемо прискіпливо спостерігати за його успіхами." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Тепер пан Кривонос має змогу довести на практиці свою реальну незалежність та готовність розслідувати корупцію у всіх гілках влади. А ми з колегами будемо прискіпливо спостерігати за його успіхами.

Катерина Риженко

Як Семен Кривонос планує розвивати НАБУ?

Під час співбесіди на компетентність новий директор Бюро зазначив, що тривалий час працював заступником очільника Одеської митниці, де, попри серйозний спротив системи, його команді вдалося досягти значних результатів. А потім він очолив ДІАМ, де запустив автоматизацію та цифровізацію процесів.

Відразу після вступу на посаду Директора НАБУ Кривонос планує проаналізувати рівень реалізації стратегічного плану НАБУ та визначити, на якому етапі знаходиться Бюро. 

На переконання Кривоноса, він уже має менеджерський досвід в “агресивному середовищі”, тому вміє протистояти викликам. Зокрема, коли це стосується підслідності. За словами кандидата, за його керівництва НАБУ буде ефективно комунікувати з тими органами, які порушують підслідність Бюро. І загалом, на його думку, на законодавчому рівні треба запровадити відповідальність для тих правоохоронців, які чинять такі порушення.

Також Кривонос планує збільшити кількість працівників Бюро. Це він аргументував тим, що, оскільки багато працівників НАБУ нині воюють, навантаження на орган збільшилося. Та й загалом для покращення ефективності НАБУ може бути потрібне збільшення кількості детективів та аналітиків.

В роботі ж Кривонос покладатиметься на команду, але також хоче підтримувати взаємодію з СБУ, НАЗК, Держфінмоніторингом, Рахунковою палатою і, звісно, САП. 

Також новий Директор планує закінчити реалізацію можливостей НАБУ проводити прослуховування. Мовляв, він знає, що Бюро вже кілька разів зверталося в СБУ щодо цього, тож думає, що проведе нараду і з’ясує, в чому технічна чи юридична проблема, а за потреби до її вирішення долучить міжнародних партнерів.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.