15 червня Вищий антикорупційний суд постановив внести Олені Мазуровій 120 млн гривень, щоб вийти з-під варти.

Таке рішення слідчого судді при обранні запобіжного заходу фігурантці справи про 6-мільйонний хабар.

Це рекордна сума в історії таких запобіжних заходів у нашій країні.

На сьогодні Антикорсуд обрав запобіжні заходи усім трьом підозрюваним. Заступнику начальника ГУ ДПС Києва Миколі Ільяшенку та працівнику Burisma Андрію Кічі був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу у розмірі близько 84 млн та 40 млн гривень відповідно.

Загалом, щоб вийти з-під варти, учасники інциденту мають внести 244 млн гривень. До слова, Кіча вже свою заставу вніс.

Такою є плата за можливу спробу зробити особливий подарунок до Дня народження ексміністру екології Миколі Злочевському.

Нагадаємо, що 13 червня керівництву НАБУ-САП нібито намагалися дати хабар у $6 млн за закриття епізоду справи Миколи Злочевського.

І, до речі, згадаймо про інші найбільші застави в історії України.

100 млн грн — Ярослав Дубневич (справа про розкрадання понад 93 мільйонів гривень на схемі із закупівлями в “Укрзалізниці”).

80 млн грн — Максим Микитась (справа про заволодіння майном Нацгвардії на більш ніж 81 мільйон гривень). Ще 100 млн грн підозрюваному призначено заплатити за порушення покладених на нього судом зобов’язань.

10 623 130 грн — Олег Гладковський (за підозру у зловживанні службовим становищем).

Нагадаємо, що під час брифінгу директор НАБУ Артем Ситник та Керівник САП Назар Холодницький повідомили, що їм пропонувався хабар у $6 млн за закриття справи Миколи Злочевського — ексміністра екології часів Януковича.

$5 млн пропонували процесуальному керівнику, який мав прийняти рішення про закриття справи, а ще $1 млн — за консультативні послуги посередника.