Від прийому в лікаря до кабінету топчиновника — усюди можна зіткнутися з вимаганням хабаря. Значна кількість українців бодай раз потрапляла в таку ситуацію: звичайна процедура обертається натяками на необхідність “посприяти” процесу чи “подякувати” залученим, аби прискорити його, чи й взагалі зробити можливим. Розповідаємо як протистояти протизаконному тиску й куди звернутися після цього.

Увага! Хоча хабар і асоціюється саме з грошима, на практиці він може мати зовсім іншу форму. Це можуть бути подарунки, послуги, інформація та ще багато іншого, а тому радимо почитати окремий матеріал про це. 

 

Як відмовити у хабарі?

Навіть якщо ви звикли жити чесно і загалом проти хабарництва, на практиці можна розгубитись. Найімовірніше, корупціонер почне тиснути на вас, вдаючись до різних маніпуляцій. Будьте готові до цього й пам’ятайте низку ключових речей:

  • Зберігайте спокій. Які б не були обставини, закон на вашому боці — його порушуєте не ви, а посадовець. Усі можливі погрози — лише спроби психологічного тиску. Попри все, відповідайте стримано та чітко. За потреби озвучте свою позицію ще раз.
  • Хабар не норма. На жаль, в Україні досі можна зустріти думку, що хабарництво це цілком нормально, загальноприйнято і взагалі це “наша ментальність”. Чиновник, який вимагає у вас хабар, теж може вдатися до цієї логіки, стверджуючи, що “всі так роблять”, “так заведено”, “завжди так було” тощо. Пам’ятайте, корупція — це не традиція, а злочин. Навіть якщо певна сфера є корумпованою, це не означає, що ви маєте продовжувати таку практику.
  • Не буває нешкідливої корупції. Іншим небезпечним уявленням є те, що хабарництво шкідливе лише на найвищому державному рівні. Насправді побутова корупція нічим не краща за великі корупційні схеми. Не піддавайтеся на розповіді про те, що “від цього ніхто не постраждає”.
  • Усі платежі мають бути задокументовані. Іноді хабарі можуть приховуватись за додатковими сплатами чи внесками. Будьте уважні, всі справжні платежі мають бути прописані в законодавстві та здійснюватися лише через банк. Інформація про них наявна у вільному доступі й ви завжди можете це перевірити. Навіть якщо вам надали чек, перевірте чи сплата дійсно відбудеться на державний рахунок, а не на підозрілий благодійний фонд чи інше потенційне прикриття для корупційної схеми. 
  • Ви можете здобути докази. Якщо ви хочете додатково захистити себе від тиску й отримати докази корупційного правопорушення для майбутнього викриття, то не здіймайте галасу одразу, інакше з доказів можуть залишитись лише ваші слова. Не погоджуючись на хабар, спробуйте зайняти нейтральну позицію та перенести зустріч. Запам’ятайте якомога більше деталей (ПІП, посаду, дату, час, місце, адресу, номер кабінету, контактний номер телефону, суму неправомірної вигоди тощо). Зауважте, що суд може не визнати доказом записи розмов, зроблені до звернення до органів правопорядку. 

 

Що робити далі з корупціонером?

Якщо на вашому шляху таки трапився корупціонер, то далі варто подбати про  притягнення його до відповідальності. Спочатку може здатися, що набагато краще просто забути про неприємний інцидент, але таким чином, хабарник і надалі може продовжити свою злочинну діяльність. Саме така небайдужість є ключовим елементом боротьби з корупцією. Будьте готовими активно співпрацювати зі слідством (брати участь у негласних слідчих (розшукових) діях, давати показання тощо) та обмежити коло осіб, які знають про факт досудового розслідування, винятково  слідчим та прокурором.

  • Найбільш очевидним варіантом є звернення до Національної поліції України, яка має повноваження розслідувати правопорушення, що стосуються підкупу, зловживання службовим становищем та вимагань. 

Повідомити про злочин ви можете за телефоном 102 чи подавши заяву до відділення Національної поліції.

Варто зауважити, що Національна поліція України не є спеціалізованим антикорупційним органом, а тому хід вашої справи може загальмуватися в загальному потоці правопорушень. Але ваш випадок вимоги хабаря може підпадати під сферу відповідальності спеціалізованих антикорупційних органів . 

 

До яких антикор_органів можна звернутися та якими справами вони займаються?

 

  • Якщо ваш випадок вимоги хабаря стосується вищих посадових осіб, або якщо предмет злочину чи завданої ним шкоди в п’ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2023 році – 1 342 000 грн), то варто звернутися до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Повідомити про злочин ви можете за телефоном 0-800-213-200, електронною адресою [email protected], подавши заяву під час прийому чи заповнивши відповідну форму на офіційному сайті бюро тощо.

  • Якщо ваш випадок не підпадає під компетенції попередніх органів, ви також можете звернутися до Державного бюро розслідувань (ДБР).

Повідомити про злочин ви можете за телефоном, подавши заяву під час прийому чи заповнивши відповідну форму на офіційному сайті.

Крім того, на електронних ресурсах багатьох державних структур існують спеціальні форми для повідомлення про корупційні правопорушення з боку їх працівників. Ба більше — в них нерідко є окремий відділ, що має запобігати корупції всередині органу.

Можете ознайомитися з відповідними формами від Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України, Міністерства внутрішніх справ та Державного бюро розслідувань. Також радимо ознайомитися з нашою попередньою покроковою інструкцією про те, як повідомити про корупцію.

Корисним, у залежності від ситуації, може стати публічне повідомлення про ваш випадок. Воно може мати форму й публікації в соціальних мережах, й звернення до ЗМІ та антикорупційних громадських організацій. Проте варто розуміти, що це не альтернатива повноцінному зверненню до органів, що займаються розслідуванням корупційних правопорушень, а скоріше засіб запобігти подальшим злочинам з боку посадовця.

 

Дякуємо за підготовку цього матеріалу нашому стажеру Олександру Михальчуку.