Експерти Трансперенсі Інтернешнл Україна провели аналіз та оцінку виконання рекомендацій щодо покращення рівня спроможності, управління і взаємодії Національного агентства з питань запобігання корупції.

7 жовтня Трансперенсі Інтернешнл Україна презентувала дослідження спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури. 

Мета цього дослідження – надати комплексну оцінку виконання рекомендацій, які отримали НАЗК та інші суб’єкти у 2020 році в рамках вищезгаданого дослідження.

Методологія цього дослідження базувалася на основних підходах методології Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої Transparency International для оцінювання ефективності запобігання та боротьби з корупцією в межах тієї чи іншої країни світу.  

Результати дослідження 

Торік НАЗК отримало загальний бал – 3,3, де 1 – найнижча оцінка, а 5 – найвища. ТІ Україна надала 34 рекомендації: 5 пріоритетних рекомендацій для покращення цього показника і 29 інших рекомендацій. За рік після презентації першого дослідження НАЗК вдалося частково виконати 4 пріоритетні рекомендації з 5, а остання ще чекає на своє виконання.  

Отже, оновлений загальний бал стосовно спроможності, управління і взаємодії НАЗК станом на 20 вересня 2021 року становить 3,6 бала, що краще від торішнього показника на 0,3 бала. Можна зауважити, що через рік, НАЗК досягло рівня НАБУ 2020 року, яке теж мало 3,6 бала станом на жовтень 2020 року.

За результатами аналізу серед пріоритетних рекомендацій, як і торік, варто виділити такі: 

  • Завершити прозорі та відкриті конкурси на вакантні посади.
  • Завершити запровадження системи управління справами та системи моніторингу й оцінювання ефективності діяльності органу та його працівників.
  • Узгодити із законодавством завдання для управління внутрішнього контролю.
  • Провести належне оцінювання корупційних ризиків у НАЗК і переглянути із залученням громадськості антикорупційну програму органу. 
  • Оприлюднювати на сайті проєкти та ухвалені документи, проводити відкриті публічні консультації перед їх ухваленням.

Сподіваємось, що ті рекомендації, які опинились тією чи іншою мірою виконані не повністю, ще будуть враховані надалі у процесі розбудови такого важливого органу антикорупційної інфраструктури як НАЗК.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись тут.