Ввечері 22 лютого відбувся підпал офісу організації «Четверта влада» у місті Рівне. Transparency International Україна вважає, що ці дії пов’язані з викриттям журналістами корупційних схем та вимагає від правоохоронців оперативного розслідування.

Підпал відбувся о 19.00-19.30, коли співробітники організації ще працювали в офісі. Заступниця головного редактора видання «Четверта влада» та член ТІ Україна Антоніна Торбіч попросила сина, який перебував у офісі разом із батьками, перевірити, чи хтось не зайшов у офіс, бо почула звук відкривання дверей. Повернувшись, син повідомив, що невідомий чоловік, який навіть не приховував обличчя, зайшов у офіс та підпалив його. Всі вибігли на вулицю, тому ніхто не постраждав. Вони викликали пожежників і поліцію та почали самотужки гасити вогонь. Збитки від підпалу та пошкодження меблів оціночно становлять кілька десятків тисяч гривень. Близько 22-ї години 22 лютого Національна поліція Рівненської області повідомила на сайті про початок досудового розслідування за попередньою правовою кваліфікацією частини 2 статті 194 Кримінального кодексу України.

Це не перший випадок тиску на громадських активістів та журналістів у Рівному. Так, провайдера який обслуговує сайти «Четверта влада», «Голосно» та «Рівне-1», пограбували, через що наразі існують технічні проблеми Інтернет-сторінками цих видань та низки інших організацій. Пані Торбіч допускає, що ці дві події можуть бути пов’язані. Колеги активістів із коаліції Рада реформ Рівного вважають це одним із серії злочинів. У ніч з 18 на 19 лютого невідомі підпалили двері до помешкання за адресою реєстрації ГО «Антикорупційний моніторинг України».

Рівненська організація «Четверта влада» розслідувала та поширювала інформацію про масштабні корупційні оборудки, зокрема незаконне будівництво та участь прокурорів у справі «бурштинової мафії». Після випуску розслідування про статки вихідця з Рівненщини, а нині першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини, активісти отримували листи від СБУ з вимогою надати вичерпну інформацію про фінансування проектів організації, що можна оцінити як неприхований тиск, адже вся інформація про проекти, які реалізуються в межах міжнародної технічної допомоги, надається державі.

Українське представництво міжнародного антикорупційного руху Transparency International засуджує підпал офісу організації «Четверта влада» та закликає правоохоронні органи розслідувати цей та інші випадки максимально оперативно. Восени 2017 року набрала обертів ганебна публічна розправа над антикорупціонерами: активісти й журналісти з Харкова, Полтави, Одеси зазнавали фізичного насильства й пов’язували це з їхньою роботою. Такі напади на антикорупціонерів є неприпустимими, загрожують громадянському суспільству та, на думку глобального руху Transparency International, досі є перепоною для руху України вгору в Індексі сприйняття корупції.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз