30 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала етап співбесід з 71 кандидатом до Антикорупційного суду, які пройшли перевірку Громадської ради міжнародних експертів.

У перший день ВККС вирішила оголосити перерву щодо усіх 9 заслуханих кандидатів. Кілька тижнів на фінальне рішення чекатимуть:

  • доцент кафедри НаУКМА Олексій Горох;
  • суддя Фастівського міськрайонного суду Наталія Зебелян;
  • суддя Автозаводського районного суду Олег Коліуш;
  • суддя Бердичівського міськрайонного суду Володимир Корбут;
  • суддя Охтирського міськрайонного суду Наталя Мовчан;
  • суддя Першотравневого районного суду Євген Нестеренко;
  • суддя Шаргородського районного суду Ігор Строгий.

У громадськості найбільше запитань викликали суддя Тростянецького районного суду Віктор Маслов і суддя Первомайського міськрайонного суду Ірина Шикеря. Вони потрапили до списку “55 негідних Антикорупційного суду”, які на початку січня презентували громадські організації.

До речі, члени Вищої кваліфікаційної комісії також згадали про цей список, спілкуючись із сумнівними претендентами зі списку 55-ти, і озвучили претензії ГО.

Завтра, 31 січня відбудуться співбесіди із суддями Вячеславом Каневським, Іваном Котубеєм, Ігорем Кудрявцевим, Олександром Леоновим, Мар’яном Мицаком, Лесею Федорак та адвокатами Віталієм Дубасом  і Олегом Ткаченком на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Також інша колегія завтра вислухає претендентів в Апеляційну палату ВАС. Це судді Сергій Жигилій, Віталій Марчак, Микола Матущак, Дмитро Михайленко, Олег Павлишин, Олександр Семенников, адвокат Андрій Никифоров, науковці Петро Гуйван та Володимир Цікало.

Нагадаємо, 28 січня Громадська рада міжнародних експертів провела останнє спільне засідання з ВККС. За результатами роботи ГРМЕ було заблоковано участь 42 кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.