“Купити водійське посвідчення” — ця фраза доволі популярна серед користувачів пошуковика Google. Почути її можна і в злісних суперечках на українських дорогах.

Але ті, хто вирішив піти простим шляхом, не усвідомлюють до кінця, що запускають ланцюгову реакцію. Низький рівень підготовки спричинює збільшення аварійності, а отже, і зростання кількості смертей в автотрощах. У 2019 році на дорогах України сталося 160 675 дорожньо-транспортних пригод. Якої частини із них можна було б уникнути, якби свого часу водії отримали належну теоретичну та практичну підготовку? Цифра виявиться немаленькою.

Коли вставляють палки в колеса

Проте розглянемо ситуацію, коли людина має щире бажання навчитися, але ще під час проходження курсу в автошколі їй не дають цього зробити. 

Хабаря не вимагають. Способи винахідливіші:

– умисно не дають здобути навички водіння, необхідні для успішного складання практичної частини іспиту;

– занижують бал під час здачі “практики”.

У важливий момент зацікавлені особи пропонують вирішити питання у «неформальний» спосіб. На жаль, майбутні водії часто ловляться на цей гачок. Вони пробують «підстрахуватися» і все-таки дати хабар за успішне складення іспиту. Такі випадки непоодинокі і в комплексі призводять не лише до зростання рівня корупції, а й до зниження рівня безпеки на дорогах внаслідок незадовільної підготовки водіїв.

Експерти радять:

  • звертатися зі скаргою до керівництва автошколи чи територіального сервісного центру, де проводиться іспит, на неналежне виконання її працівником трудових обов’язків, якщо під час проходження курсу підготовки особі не дають можливість здобути практичні навички водіння транспортним засобом чи під час складання практичної частини іспиту умисно ставлять занижену оцінку;
  • повідомляти правоохоронні органи, якщо за успішне складення іспиту пропонують дати хабар. Надалі потрібно задокументувати цей факт, записавши вимагання хабаря на диктофон чи зробивши відеозапис передачі грошей на приховану камеру. Щоб доказ визнали належним, варто аби фіксація вимагання коштів здійснювалася у співпраці з  правоохоронними органами.   
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(263) "У важливий момент зацікавлені особи пропонують вирішити питання у «неформальний» спосіб. На жаль, майбутні водії часто ловляться на цей гачок. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У важливий момент зацікавлені особи пропонують вирішити питання у «неформальний» спосіб. На жаль, майбутні водії часто ловляться на цей гачок.

Складання іспиту: що потрібно знати

Для початку зазначимо, що вся інформація щодо складання іспитів міститься в Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія (Наказ МВС від 07.12.2009 № 515). Іспити проводять територіальні сервісні центри Міністерства (далі – ТСЦ МВС). Вони ж здійснюють оформлення, видачу, обмін, повернення, зберігання, анулювання та навіть знищення посвідчення водія. Для отримання цих послуг потрібно зареєструватися в електронній черзі з використанням сервісу “Електронна черга” (за наявності).

До речі, людина може звернутися до будь-якого ТСЦ МВС незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, подавши відповідний перелік документів, що міститься в Інструкції.

До складання іспитів допускаються особи у разі досягнення певного віку:

  • з 16 років – для отримання посвідчення водія категорій A1, A;
  • з 18 років – для отримання посвідчення водія категорій B1, B, C1, C;
  • з 19 років – для отримання посвідчення водія категорій BE, C1E, CE;
  • з 21 року – для отримання посвідчення водія категорій D1, D, D1E, DE, T.

Процес складання іспитів фіксується з допомогою технічних засобів контролю (зокрема фото- та відеофіксації).

Іспити проводяться в такій послідовності: 

Перший етап – іспит зі знань Правил дорожнього руху.

Його приймають уповноважені працівники територіального сервісного центру у спеціально обладнаному приміщенні ТСЦ. Персональний склад екзаменаторів визначається регіональним сервісним центром, а самі питання в екзаменаційних білетах – Головним сервісним центром МВС.

Перед початком складання “теорії” екзаменатор обов’язково перевірить справність технічних засобів контролю складання іспиту, автоматизованого робочого місця та ознайомить особу з особливостями оцінювання результатів. 

Кожен білет містить 20 питань, на які пропонується від двох до п’яти варіантів відповідей. Але лише один із них правильний. Відповісти на всі питання потрібно за 20 хвилин!

Але ви не складете іспит, якщо:

– допустите три помилки;

– не вкладетеся у відведений час, тобто у вже згадані 20 хвилин;

– під час іспиту користуватиметеся “підказками”: порадами інших осіб, додатковими електронними приладами, навчальною літературою, друкованими або рукописними матеріалами, засобами зв’язку, пристроями зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації тощо. У разі виявлення таких засобів складання іспиту одразу ж припиняється!

Результат успішно складеного теоретичного іспиту дійсний протягом трьох місяців.

Другий етап – іспит з навичок керування транспортними засобами відповідних категорій. Він приймається на транспортному засобі ТСЦ МВС, закладів або підприємств і організацій, що повинен мати:

– додаткові педалі зчеплення (крім транспортних засобів з автоматичною коробкою передач) і гальмування;

– дзеркало заднього виду для екзаменатора; 

– розпізнавальний знак «Учбовий транспортний засіб» (крім мотоциклів, мопедів та квадроциклів).

ВАЖЛИВО пам’ятати: якщо ви проходили підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації водія в закладі на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач, то маєте повне право складати практичний іспит на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач.

Спочатку іспит проводиться на майданчику для навчання з початкового керування, а потім на вулично-дорожній мережі. Загальна тривалість складання “практики” не повинна перевищувати 60 хвилин. Із них не менше 10 хвилин відводиться на  іспит територією майданчика для навчання з початкового керування (тривалість має бути достатня для визначення вміння особи керувати транспортним засобом відповідної категорії) та не менше 20 хвилин на практичний іспит в дорожніх умовах.

Звісно, якщо особа відмовляється виконати яку-небудь вправу іспиту (крім випадків, коли виконання команди екзаменатора призведе до порушення ПДР або створення аварійної ситуації) або створює аварійну ситуацію, вважається, що іспит вона не склала.

Перескласти можна, але не раніше ніж через п’ять календарних днів. Проте якщо ви отримуєте посвідчення водія вперше і не склали іспит із навичок керування вже втретє, то для допуску до наступного іспиту потрібно повторно пройти курс підготовки керування відповідним транспортним засобом, що підтверджується відповідною довідкою.

А тим, хто все ж склав іспити зі знань Правил дорожнього руху і навичок керування транспортними засобами в ТСЦ МВС, видаються посвідчення водія відповідних категорій, дійсні протягом 30 років (крім посвідчення водія, що видане особі вперше; воно дійсне протягом двох років з дня його видачі з забороною перевищувати швидкість 70 кілометрів на годину). 

Пройшовши такий шлях, можна уникнути корупційних схем, здобути необхідні навички та впевненість за кермом.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(323) "Людина може звернутися до будь-якого ТСЦ МВС незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, подавши відповідний перелік документів, що міститься в Інструкції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Людина може звернутися до будь-якого ТСЦ МВС незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, подавши відповідний перелік документів, що міститься в Інструкції.