У судовому процесі, крім самого судді, важливу роль відіграє прокурор. Він має стежити за дотриманням законів і підтримувати державне обвинувачення в суді. Водночас його діяльність не зав’язана лиш на самій меті довести справу до вироку, а має відбуватися з дотриманням прав інших учасників процесу.

Однак бувають ситуації, коли прокурор порушує правила професійної етики чи трудового розпорядку. Наприклад, диктує своїм колегам, які рішення ухвалювати у справах, або невчасно подає декларацію про доходи чи бреше про них. 

Що робити, якщо вам стало відомо про недобросовісного прокурора? Вихід є — подати дисциплінарну скаргу. Розбираємося, як це зробити та що від цього станеться.

На що можна подати скаргу?

Для подання скарги ви маєте чітко знати, де прокурор порушує правила. Стаття 43 Закону України «Про прокуратуру» визначає такі підстави притягнення прокурора до відповідальності: 

  • невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків;
  • необґрунтоване зволікання з розглядом звернення;
  • розголошення охоронюваної законом таємниці, яка стала відомою прокуророві під час виконання повноважень;
  • порушення встановленого законом порядку подання декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
  • вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, а також у чесності та непідкупності органів прокуратури;
  • систематичне (2+ разів протягом року) або одноразове грубе порушення правил прокурорської етики;
  • порушення правил внутрішнього службового розпорядку;
  • втручання чи будь-який інший незаконний вплив прокурора у службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів. Це також стосується публічних висловлювань стосовно їхніх дій, за відсутності при цьому ознак адміністративного чи кримінального правопорушення;
  • публічне висловлювання, яке є порушенням презумпції невинуватості.

Куди ви можете звернутися? 

Дисциплінарне провадження відносно прокурорів здійснює Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), і до неї ви можете звертатися, винятково якщо прокурор порушує вище вказані норми і правила. При цьому подати скаргу може кожен, кому відомі факти порушення. На своєму сайті КДКП розмістила зразок рекомендованої дисциплінарної скарги. 

Якщо прокурор закрив кримінальне провадження, не визнав особу потерпілою чи вчинив щось інше, зокрема викладене в ст. 303 КПК України, то це вже зовсім інша справа. У таких ситуаціях його дії можна оскаржити тільки в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України. Дисциплінарне провадження тут ні до чого, тож варто це розрізняти. 

Що чекає на прокурора, якщо його порушення підтвердяться?

Стаття 49 того ж ЗУ «Про прокуратуру» допускає такі дисциплінарні стягнення з прокурора:

  • догана;
  • заборона переводитися до органу прокуратури вищого рівня чи на вищу посаду у своїй прокуратурі (крім Генерального прокурора);
  • звільнення з посади прокурора.

Як розглядаються дисциплінарні скарги на практиці?

Усі рішення за результатами розгляду дисциплінарних скарг публікуються на сайті КДКП. 

Наприклад, за результатами розгляду скарги на рішення щодо прокурора Голосіївської окружної прокуратури М.В. Михайлова, його прокурора звільнили з посади. У чому ж була суть скарги?

Зазначається, що прокурор Михайлов М.В., тимчасово здійснюючи повноваження прокурора в Дрогобицькій окружній прокуратурі Львівської області, запропонував своїй колезі використати її службовий статус. Це було потрібно для того, аби посприяти Михайлову, а також його знайомим у створенні службовими особами Дрогобицько-Бориславського РТЦК та СП штучних підстав для ухилення від військової служби. За це Михайлов пообіцяв, що він та його знайомі готові фінансово віддячити своїй колезі та працівникам ТЦК. Мовляв, знайомі готові платити «скільки треба». Врешті КДКП звільнила Михайлова.

Крім того, прокурор Михайлов відмовлявся говорити зі своєї колегою української мовою — навіть після зауваження про те, що це обов’язково в державній установі. Він принципово відмовлявся і казав, що все життя спілкується російською та не хоче переходити з принципу, коли його до цього закликають. 

Або ж рішення щодо прокурора Львівської обласної прокуратури Воронка Р.І., якого також звільнили з посади за результатами розгляду скарги. 

Річ у тім, що прокурор Воронко став підозрюваним в отриманні хабаря. За версією слідства, він отримав $2000 хабаря за закриття кримінального провадження проти свого знайомого поліцейського. І попри те, що обвинувального вироку ще не було, сам факт затримання та вручення підозри завдав значного репутаційного удару органам прокуратури. Ця новина швидко поширилась засобами масової інформації, тож у чималої кількості людей могли виникнути сумніви в доброчесності усіх працівників Львівської обласної прокуратури. Саме тому КДКП вирішила звільнили прокурора Воронька.

Як бачимо, дисциплінарні скарги дійсно можуть бути ефективним способом захисту порушеного права. Ми бачимо це на прикладах, і навіть найтяжчі покарання для прокурорів — не рідкість. Тож не бійтеся відстоювати свої права та сповіщайте відповідні органи, якщо їх порушують.