16 червня в комітеті правової політики народні депутати будуть розглядати два законопроєкти щодо змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (№ 5253 та № 5253-1). 

Трансперенсі Інтернешнл Україна та інші представники громадськості та експертного середовища вже заявляли, що законопроєкт №5253 фактично пропонує знищити контроль за партійними фінансами. Саме тому депутати маються відмовитись від його розгляду.

Якщо депутати таки вирішать підтримати цю законодавчу ініціативу, НАЗК не зможе більше виявляти отримання партіями товарів чи послуг за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі мали місце вказані у звітах ділові операції. Це, своєю чергою, створить сприятливі умови для безконтрольних витрат партіями мільярдів гривень, отриманих з бюджету.  

Більш того, питання підвищення ефективності систем запобігання політичної корупції й ефективності державного контролю за фінансуванням політичних партій було вказано як важлива рекомендація до результатів Індексу сприйняття корупції 2019. Законопроєкт №5253 навпаки віддаляє нас від виконання цієї рекомендації.

Зараз №5253 не тільки стоїть в порядку денному комітету на сьогодні, а і в порядку денному сесії в четвер. 

Ми переконані, що народні депутати передусім повинні підтримати прозорість фінансових операцій партій та можливість НАЗК виявляти неправдиві відомості у фінансових звітах партій. Адже це є необхідною складовою боротьби із політичною корупцією. І саме тому парламентарям не варто голосувати за законопроєкт №5253.