У листопаді 2023 року Кабмін наново врегулював процеси реалізації арештованих активів, якими управляє Агентство розшуку та менеджменту активів. Оглянемо ключові моменти внесених змін та надамо нашу оцінку. 

 

Як реалізація арештованих активів відбувалася раніше?

Юридичні особи, які реалізують арештовані активи, відбираються на конкурсі, який проводиться АРМА відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі». Саме це визначено у постанові Кабміну від 2017 року, яка однак не містила конкретного порядку проведення відбору.

Тому Агентство тривалий час обирало серед претендентів тих юридичних осіб, які відповідали кваліфікаційним критеріям, що визначалися АРМА самостійно, але не були закріплені в нормативних актах. В результаті відібрані АРМА юридичні особи й реалізували арештовані активи за правилами електронних торгів з урахуванням вимог Постанови Кабміну №719.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(349) "Агентство тривалий час обирало серед претендентів тих юридичних осіб, які відповідали кваліфікаційним критеріям, що визначалися АРМА самостійно, але не були закріплені в нормативних актах." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Агентство тривалий час обирало серед претендентів тих юридичних осіб, які відповідали кваліфікаційним критеріям, що визначалися АРМА самостійно, але не були закріплені в нормативних актах.

Що змінилося?

Внести зміни до правил торгів експерти TI Ukraine закликали вже давно. Адже прозорість цих процесів, а також якість нормативної бази бажали кращого. 

Зміни торкнулися як відбору юридичних осіб, які будуть реалізовувати арештоване майно, так і, власне, порядку реалізації. Важливо, що цими нормативними актами також визначено, як будуть реалізовувати активи, що знаходяться за кордоном. АРМА вже давно артикулювало про потребу врегулювання цих процесів.

Як відбиратимуть юридичних осіб – реалізаторів?

Конкурс буде проводити спеціальна комісія з 7 осіб, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості. Двоє із них мають бути делеговані Громадською радою при АРМА. 

При цьому засідання комісії визнаватиметься повноважним, якщо на ньому присутні не менш як 5 її членів. А рішення прийматимуться простою більшістю присутніх на засіданні членів комісії. 

Комісія повинна оголосити про проведення конкурсу на офіційному вебсайті АРМА не пізніше, ніж за 15 днів до його початку. Це оголошення, зокрема, має містити такі кваліфікаційні критерії учасників конкурсу:

  1. наявність права на використання електронного майданчика;
  2. бездоганна ділова репутація та відсутність порушень законодавства про економічну конкуренцію;
  3. наявність досвіду реалізації майна/активів на конкурентних засадах;
  4. статус авторизованого електронного майданчика Prozorro.Продажі.

Ці критерії стосуються реалізатора активів, що знаходяться на території України. Якщо ж ідеться про майно за кордоном, то потенційний реалізатор, зокрема, повинен мати:

  1. право використання системи електронних торгів за принципом аукціону;
  2. право використання доменного імені, на якому розміщено систему електронних торгів;
  3. інструкції для користувачів щодо застосування цієї системи;
  4. практичний досвід організації реалізації на електронних торгах.

Взагалі проведення конкурсу щодо реалізації активів за кордоном здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Його також інформуватимуть про переможця конкурсу на реалізатора арештованих активів за кордоном.

В учасників конкурсу є право звернутися до Комісії за уточненням чи розʼясненням інформації щодо проведення Конкурсу.

Конкурсна комісія оцінюватиме претендентів за такими критеріями.

  1. Тривалість діяльності в статусі електронного майданчика Prozorro.Продажі.
  2. Загальна сума укладених на майданчику договорів купівлі-продажу обʼєктів малої приватизації.
  3. Кількість та загальна сума договорів купівлі-продажу обʼєктів малої приватизації за останні 2 роки на електронному майданчику.

Для реалізації активів за кордоном прописали інші критерії до претендентів, зокрема від них чекають:

  1. належної матеріально-технічна база для проведення торгів;
  2. практичного досвіду реалізації подібних активів;
  3. знання та досвід працівників;
  4. практичного досвіду організації проведення оцінки активу;
  5. практичного досвіду демонстрації активу, передпродажної підготовки активу;
  6. цінової пропозиції щодо оплати послуг;
  7. відповідності запропонованих претендентом правил електронних торгів Порядку реалізації арештованих активів тощо.

У прийнятій постанові визначено, які документи повинен подати претендент в електронному вигляді. Цінова ж пропозиція подається в закритому вигляді — її мають відкрити лише на засіданні Комісії. Переможець визначатиметься за нарахованими балами.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(412) "Взагалі проведення конкурсу щодо реалізації активів за кордоном здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Його також інформуватимуть про переможця конкурсу на реалізатора арештованих активів за кордоном." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Взагалі проведення конкурсу щодо реалізації активів за кордоном здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Його також інформуватимуть про переможця конкурсу на реалізатора арештованих активів за кордоном.

Як продаватимуть арештовані активи?

Зміни застали і порядок продажу арештованих активів. Існуватиме дві процедури – щодо майна в Україні, а також щодо рухомого майна, розміщеного за кордоном.

Перш за все, про початок проведення перших електронних торгів АРМА інформує Кабінет Міністрів. 

Якщо активи знаходяться на території України, то їх реалізація відбуватиметься за такими правилами.

  1. Активи продаватиме відібраний майданчик в електронній торговій системі Prozorro.Продажі.
  2. Електронні торги можуть бути першими (без можливості зниження початкової вартості лота) або повторними (з можливістю зниження початкової вартості лота).
  3. Винагорода організатора складатиме 1% ціни продажу лота і за рахунок неї покриватимуться витрати на здійснення заходів, необхідних для реалізації активів (зберігання, оцінка).
  4. Оголошення про торги публікуватиметься не менше ніж за 7 днів до їх проведення, а для майна, що піддається швидкому псуванню, – не менше ніж за 2 робочі дні до їх проведення. 
  5. Якщо лот не реалізовано, будуть проводитись повторні торги із зниженою на 50% ціною (з винятком, якщо попереднього переможця було дискваліфіковано або ж він не підписав договір та з інших підстав).

Якщо ж активи знаходяться за кордоном, то умови їх реалізації будуть дещо іншими.

  1. Активи реалізуватимуться на торгах відповідно до прийнятого Порядку та з урахуванням вимог законодавства країни, на території якої це майно перебуває. 
  2. Електронні торги проводитимуться в системі визначеного за конкурсом реалізатора.
  3. Особливості проведення торгів визначатимуться правилами, які узгодить між собою АРМА та реалізатор. Ці правила мають відповідати аналізованому тут порядку.
  4. Винагорода реалізатора не може бути більшою ніж 15% ціни продажу лота, вона визначається в договорі між АРМА та реалізатором.
  5. Оголошення про торги публікуватиметься не менше ніж за 20 робочих днів до проведення таких торгів.
  6. Витрати на підготовку до торгів можуть не включатися до винагороди реалізатора. Тоді вони відшкодовуватимуться переможцем аукціону додатково, але за попереднім погодженням з АРМА.

Також до Порядку внесли такі важливі зміни.

  1. В оголошенні про торги потрібно буде обов’язково вказувати, наприклад, інформацію про те, що треба відшкодувати витрати, повʼязані з підготовкою активів до реалізації. А також покупець буде зобов’язаний відшкодувати витрати за зберігання та інші дії з активом, якщо вони не покривалися винагородою організатора.
  2. Буде заборонено купувати активи покупцям, зареєстрованим в офшорних зонах, резидентам держави-агресора та іншим юридичним особам з високим ризиком легалізації майна.
  3. Навіть якщо учасником торгів є один покупець, то торги все одно відбудуться. 
  4. Зазначено, що реалізація активів на електронних торгах стане підставою для скасування арешту майна.
  5. З’являється обовʼязок покупця сплатити податки та збори (обовʼязкові платежі) за придбаний актив.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(285) "Зміни застали і порядок продажу арештованих активів. Існуватиме дві процедури – щодо майна в Україні, а також щодо рухомого майна, розміщеного за кордоном." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зміни застали і порядок продажу арештованих активів. Існуватиме дві процедури – щодо майна в Україні, а також щодо рухомого майна, розміщеного за кордоном.

Як TI Ukraine оцінює такі зміни

Аналіз нового Порядку показав, що зусиллями багатьох стейкхолдерів вдалося досягти достатньо якісного регулювання процесів конкурсного відбору реалізаторів арештованих активів, а також процесу реалізації активів.

Робота з реалізації активів обіцяє бути прозорою, адже комісія зобовʼязана:

  1. оприлюднювати інформацію про персональний склад комісії, регламент її діяльності, транслювати засідання комісії, а також публікувати ці відеозаписи; 
  2. надавати дорадчий голос представникам міжнародних організацій, проєктів МТД, а також включити до складу комісії представників Громадської ради;
  3. публікувати оголошення про проведення засідань комісії, порядки денні та протоколи засідань; 
  4. проводити голосування відкрито та поіменно із зазначенням персоналізованих результатів у протоколах засідань та публікувати оцінки членів комісії;
  5. оприлюднювати договір купівлі-продажу активів у відповідній системі, на якій активи реалізуються.

Також завдяки ухваленому документу ці процеси отримали більший рівень визначеності, ніж було раніше, адже:

  1. відтепер комісія зобовʼязана наводити детальне обгрунтування відмови у допуску до участі в конкурсі;
  2. з’явилися конкретні критерії, за якими будуть оцінюватися учасники конкурсу на вибір реалізатора активу;
  3. наявний перелік осіб, які не можуть бути покупцями активів (наприклад, фізичні та юридичні особи, які є резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України тощо);
  4. встановлюється, що переможець відшкодовує кошти за зберігання лота, оцінку лота та інші витрати, повʼязані із підготовкою активу. За умови, якщо відшкодування таких витрат передбачене оголошенням торгів, та вони не покривались за рахунок винагороди організатора, а також сплачує необхідні податки та збори;
  5. реалізація активу є підставою для скасування на нього арешту.

Крім цього, інформація про конкурси має стати доступнішою та зрозумілішою, адже:

  1. з’явився обовʼязок наводити текст оголошення англійською мовою, коли йдеться про реалізацію активу за кордоном;
  2. наявне право юридичних осіб звернутися до комісії за уточненням чи роз’ясненням інформації щодо проведення конкурсу;
  3. організатор торгів зобовʼязаний публікувати фотографії активів (якщо йдеться про продаж арештованого майна) в оголошенні.

Таким чином, формалізація порядку відбору юридичних осіб, які реалізують арештоване майно, є позитивним кроком у вдосконаленні роботи АРМА. Внесення змін до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах також необхідне для можливості реалізації арештованого майна закордоном. 

Виглядає, що при розробці порядку Кабмін врахував попередній негативний досвід. Відтак ми покладаємо великі сподівання на те, що реалізація арештованих активів відбуватиметься прозоро та із забезпеченням прав власника таких активів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Робота з реалізації активів обіцяє бути прозорою, а також завдяки ухваленому документу ці процеси отримали більший рівень визначеності, ніж було раніше." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Робота з реалізації активів обіцяє бути прозорою, а також завдяки ухваленому документу ці процеси отримали більший рівень визначеності, ніж було раніше.