Посадовці та інші громадяни не завжди діють прозоро та відкрито. Часто вони зловживають повноваженнями, а інколи — залучають до корупційних схем навіть адвокатів або нотаріусів. У рамках моніторингу роботи Вищого антикорупційного суду наші юристи виявили найчастіші злочини.

1. Очолює рейтинг привласнення, розтрата або заволодіння майном.

Що це може бути? Реальних прикладів безліч, один з них — коли очільниця Міністерства охорони здоров’я проводила махінації з бюджетними коштами.

За версією слідства ексміністерка МОЗ за змовою з фармацевтичною фірмою умисно закупила ліки за завищеними цінами, через що розтратила 63,5 млн грн. Фактично це були наші з вами кошти, які лише знаходились у її розпорядженні. У серпні 2019 року ексміністерку затримали, взяли під варту, але за неї внесли заставу. Але у 2020 році суд зняв з неї будь-які зобов’язання, адже колишня чиновниця не отримала підозру. Тобто й статусу підозрюваної вона не набула.

2. Непочесне срібло дістається зловживанню владою.

Таких прикладів існує багато. Найтиповіші — якщо посадовці всупереч нормі закону використовують свої повноваження.

Як вважають правоохоронні органи, так вчинили працівники держоргану, що контролює енергетику та комунальні послуги України. Вони штучно завищили ціну на електроенергію, бо мали доступ до редагування вартості. Націнку встановили за імпорт вугілля, хоча насправді його постачали з України, а не з-за кордону. Через це державі завдали збитків на 18,87 млрд грн. Упродовж 2020-2021 років цю справу чотири рази закривали і відкривали. Наразі НАБУ планує оскаржити рішення про закриття. Справа досі на етапі досудового розслідування. 

3. Бронзовим “призером” стає отримання хабарів.

Одним з найгучніших випадків хабарництва є передача Межигір’я Віктору Януковичу.

У 2007 році Межигір’я перебувало у державній власності. Але Янукович, ймовірно, хотів привласнити резиденцію собі і домігся цього незаконно. Він написав листа президенту Віктору Ющенку з проханням обміняти Межигір’я, вартість якого становила близько 540 млн грн, на приміщення приватної компанії. Януковичу територія і маєтки, а керівнику компанії — хабар у вигляді посад в органах державної влади.

Після того, як у 2014 році Янукович втік з України, Генеральна прокуратура оголосила його у розшук. Пройшло 7 років, але вироку ще немає. У січні 2021 року Апеляційна палата відмовилася заочно взяти під варту Януковича, а у серпні — ВАКС дозволив проводити досудове розслідування щодо незаконного привласнення резиденції.

На жаль, цей перелік не є вичерпним. Про інші  “популярні” злочини серед корупціонерів — дізнавайтеся з нашого звіту з моніторингу ВАКС.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(176) "Найчастішими корупційними злочинами є розтрата майна, зловживання владою та отримання хабарів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Найчастішими корупційними злочинами є розтрата майна, зловживання владою та отримання хабарів.