14 липня народні обранці таки дослухалися голосу розуму та прийняли в другому читанні та в цілому законопроєкт №5141 із вкрай важливими правками до нього. ЗА проголосували 322 депутати.

Ми в ТІ Україна неодноразово розповідали про цей законопроєкт. Навіть більше, версія, документа, яку депутати прийняли в першому читанні, взагалі потенційно могла заблокувати діяльність Агенства з розшуку та менеджменту активів в управлінні окремими арештованими активами та перетворити Агентство на “камеру схову” для арештованого майна.

Однак під час розгляду законопроєкту до другого читання ці небезпеки було “знешкоджено”, і для голосування в залі винесли допрацьований і значно корисніший для України документ. 

Так, відтепер:

  • АРМА зможе реалізовувати рухоме арештоване майно, яке відповідає одному чи декільком наступним критеріям: активи, які швидко втрачають свою вартість, майно, що піддається швидкому псуванню, рухоме майно, витрати на зберігання якого протягом одного календарного року становлять понад 50% його вартості.
  • Саме суд матиме право у своєму рішенні про передачу в управління активів АРМА визначати спосіб управління — реалізація чи управління. Понад тим, активи можуть повертатися власнику, якщо, арешт з них знято і таке рішення наявне в реєстрі судових рішень.
  • Поріг вартості активів, які передаються АРМА, не підніметься і залишиться на рівні 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Також депутати узгодили в цьому питанні закон про АРМА із відповідним положенням чинного КПК.

Звісно, прийнятий закон — це не фінал, а лише ще один крок до покращення управління арештованими активами. Так, депутатам ще необхідно буде узгодити нові норми із чинним КПК, врегулювати питання планування перед передачею в управління і нарешті запустити конкурс на посаду керівника АРМА.