10 січня парламент розглянув і прийняв у першому читанні 309 голосами законопроєкт 10337 про лобіювання, зареєстрований Кабінетом Міністрів 13 грудня 2023 року.

До цього прийняти його за основу з доопрацюванням рекомендував головний комітет — комітет Верховної Ради з питань правової політики. Альтернативні законопроєкти 10337-1 та 10337-2, подані 26 та 28 грудня відповідно народними депутатами Людмилою Буймістер та Сергієм Власенком комітет під головуванням Дениса Маслова рекомендував законодавцю відхилити.

Законопроєкт пропонує визначити:

  • термінологію у сфері лобіювання;
  • права та обов’язки суб’єктів лобіювання, методи впливу;
  • створення Реєстру прозорості під адмініструванням НАЗК;
  • порядок реєстрації та подання звітності до Реєстру прозорості, відкритий і безкоштовний доступ до нього тощо.

Варто зазначити, що існує ще один урядовий законопроєкт 10373 від 25 грудня про внесення змін до КУпАП щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання. Він очікує на свій розгляд у головному комітеті з питань правоохоронної діяльності. До нього так само, з 27 грудня, існує альтернативний проєкт закону 10373-1 від депутатки Людмили Буймістер.

Transparency International Ukraine була серед понад 260 підписантів-організацій громадянського суспільства заяви, яка нагадувала, що у додатку до проміжного рішення Європейської комісії щодо вступу України до ЄС, оприлюдненому 8 листопада, наголошується на необхідності прийняття Україною закону про регулювання лобістської діяльності як частини плану дій з деолігархізації. 

При цьому такий закон, на думку Європейської комісії:

  • має відповідати європейським стандартам;
  • повинен бути результатом відкритої та інклюзивної дискусії з широким спектром зацікавлених сторін (зокрема, організацій громадянського суспільства), широких публічних консультацій;
  • не передбачати обмеження законної діяльності організацій громадянського суспільства та не створювати для таких організацій непропорційне адміністративне навантаження.

Transparency International Ukraine продовжить спостерігати за розглядом вищезгаданого законопроєкту 10337 у другому читанні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(413) "TI Ukraine була серед понад 260 підписантів-організацій громадянського суспільства заяви, яка нагадувала про необхідність прийняття Україною закону про регулювання лобістської діяльності як частини плану дій з деолігархізації. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

TI Ukraine була серед понад 260 підписантів-організацій громадянського суспільства заяви, яка нагадувала про необхідність прийняття Україною закону про регулювання лобістської діяльності як частини плану дій з деолігархізації.