Вища кваліфікаційна комісія провела співбесіди ще з 20 кандидатами. З понеділка ВККС зустрінеться з 17 правниками. Після зустрічей з усіма претендентами комісія сформує рекомендований список для призначення на посади та спрямує його до Вищої ради правосуддя.

ТІ Україна стежила за співбесідами з кандидатами зі “списку 55 негідних, який на початку січня презентували антикорупційні організації.

Так, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Валерія Чорна вже пройшла сито Громадської ради міжнародних експертів. Як тоді, так і зараз Чорна пояснювала ухвалення судових рішень під час навчання. Кандидатка переконувала, що вона брала участь у круглому столі лише до 15:00, а потім повернулася на робоче місце. Також Чорна надавала свої пояснення щодо майна родини та поїздок її родичів до Російської Федерації. Суддя потрапила до списку 55, оскільки не вказала точної ціни помешкання матері та квартири батька у Дніпрі.

У вівторок суддя Господарського суду Вінницької області Роман Міліціанов назвав свою участь у конкурсі “обов’язком перед державою та суспільством долучитися до боротьби з корупцією”. А те, що не задекларував жодного права власності чи користування на нерухомість у Сумах, де кандидат проживав у 2012-2016 роках, то це все законно. Просто він 31 грудня завжди перебував у Харкові, і Роз’яснення НАЗК дозволяє йому не вказувати інформації про житло в Сумах.

Адвокат Сергій Мойсак підтвердив, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вказано квартиру, яку він продав ще у 2014 році. Оскільки, тільки з 2018 року нотаріуси мали вносити зміни у попередні реєстри і погашати право власності. Водночас, дана квартира досі є його робочим місцем як адвоката, відповідно до Єдиного реєстру адвокатів України.

Кандидат юридичних наук Кирило Легких розповідав про майно батька, який інвестував гроші в будівництво, а в подальшому оформив у збудованому об’єкті право власності на декілька квартир, які “не є придатними для проживання”. Відповідати на питання про розмір видатків на це будівництво не був готовий. Питання викликали й політичні зв’язки батька кандидата.

Нагадаємо, 30 січня ВККС розпочала етап співбесід з кандидатами, які пройшли перевірку Громадської ради міжнародних експертів. Загалом комісія має зустрітися з 71 правником.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.