9 листопада, після двох місяців під керівництвом тимчасового керівника, Фонд державного майна нарешті отримав нового очільника. Ним став Віталій Коваль, голова Рівненської обласної військової адміністрації. Кандидатуру, внесену прем’єр-міністром, підтримали 279 народних депутатів. 

Примітно, що вперше з 2014 року обрання Голови ФДМУ відбулося відповідно до вимог Конституції. Раніше очільника відомства призначав президент за згодою парламенту, що йшло всупереч положенням Основного Закону.    

Що відомо про нового Голову ФДМУ?

З 2006 року Віталій Коваль очолював низку компаній в аграрній, транспортній та будівельній галузях. При цьому, перебуваючи на посаді директора, Коваль визнавався винним та притягувався до відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку цих підприємств.

З 2016 по 2019 рік Коваль був керівником ТОВ «ВВВ Монтаж», яка займалася ремонтом автомобільних доріг. Попри те, що компанія зареєстрована в Києві, здебільшого вона брала участь у відповідних тендерах саме на території Рівненської області 

З вересня 2019 року Віталій Коваль очолив Рівненську обласну державну адміністрацію. Під час перебування Коваля на посаді голови ОДА у ЗМІ з’являлися публікації про отримання найбільших підрядів на ремонт доріг області в рамках «Великого будівництва» компаніями, пов’язаними з ТОВ «ВВВ Монтаж». А також журналісти писали про внесення ОДА сумнівних обмежень до умов закупівлі на будівництво лікувально-реабілітаційного корпусу для військових. 

Примітно, що паралельно з виконанням обов’язків голови ОДА з 2020 року Віталій Коваль також є депутатом Рівненської міської ради, в якій очолює фракцію «Слуга народу». У серпні 2020-го партія висунула Коваля як кандидата на посаду міського голови Рівного, однак він посів третє місце та не вийшов у другий тур. 

Під час проведення передвиборчої кампанії ЗМІ повідомляли про факти використання місцевого телеканалу для демонстрації сюжетів з ознаками політичної агітації за партію «Слуга народу» та Віталія Коваля, а також писали про діяльність фейкових акаунтів для «підтримки» кандидата в соцмережах. 

Які виклики стоять перед новим очільником?

Попри увесь свій політичний та посадовий бекграунд, перед Віталієм Ковалем на новій посаді постає чимало завдань, надважливих для країни у стані війни. Окреслимо головні з них. 

Максимізація надходжень від малої приватизації. Фонд державного майна повідомляв про рекордні доходи від продажу державного майна за різні періоди 2023 року. За січень-жовтень аукціони малої приватизації принесли більше 2,7 млрд грн. Однак це близько половини від запланованих надходжень, адже в держбюджет на 2023 рік були закладені «амбітні» 6 млрд грн доходів. ФДМУ поставив за мету до кінця року виставити на продаж ще 188 об’єктів зі стартовою вартістю 1,36 млрд грн.

Суттєво допомогти з досягненням запланованого рівня доходів може відновлення великої приватизації. Попередній Голова Фонду не впорався з цим завданням — попри те, що в кінці травня парламент прибрав законодавчі перешкоди, а уряд в липні врегулював технічні моменти для запуску онлайн-аукціонів з великої приватизації. За таких умов настала черга за ФДМУ запропонувати приватним інвесторам перший з жовтня 2021 року великий державний актив. В уряді очікують, що велика приватизація відновиться вже в наступному році. Очікувані «претенденти на вихід» все ті ж – Одеський припортовий завод, «Центренерго» та «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Але продаж активів в період війни — це виклик, який передусім у пов’язаний з пошуком потенційних покупців. Тому важливо налагодити ефективну комунікацію з інвесторами та висвітлювати інформацію про вакантні активи й процес їхньої підготовки до продажу за прозорою і конкурентною процедурою.

З відновленням великої приватизації пов’язана і реалізація конфіскованих (про)російських активів. Нещодавно Фонд держмайна ініціював перед урядом включення до переліку об’єктів великої приватизації державної частки в столичному ТРЦ «Ocean Plaza» для продажу зі стартовою ціною 1,3 млрд грн. 

Але крім великих об’єктів, в управлінні ФДМУ знаходиться вже достатня кількість інших підсанкційних активів, кошти від продажу яких будуть безпосередньо спрямовані на фінансування проєктів з відновлення країни та компенсації українцям, чиє житло постраждало від російської агресії. Після невдалої першої спроби у відомстві вже анонсували наступний актив для приватизації, однак ми очікуємо, що до цього будуть внесені зміни у законодавство, яке обмежує ФДМУ в реалізації стягнутих активів.

Ефективне управління держпідприємствами. Лише після повномасштабного вторгнення уряд передав Фонду державного майна 2200 державних підприємств, сконцентрувавши в управлінні органу понад 70% усіх суб’єктів господарювання держсектору економіки. ФДМУ вже провів тріаж портфеля ДП та визначив перелік підприємств, які можуть бути виставлені на продаж, не підлягатимуть приватизації або мають бути ліквідовані за рішенням самого Фонду або в банкрутстві. 

Тому крім продовження курсу на приватизацію, перед відомством та його новим очільником стоїть завдання з корпоратизації підпорядкованих Фонду стратегічних підприємств та приведення практик управління ними до міжнародних стандартів. Зокрема, утворення наглядових рад задля підвищення прозорості та ефективності їх діяльності. Стосовно ДП, які підлягають ліквідації, необхідно запустити механізми відбору керуючих припиненням їх діяльності, — відповідно до вже прийнятого для цих цілей закону.

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.