Якщо ви хочете знайти подробиці про перебіг справи якогось корупціонера з офіційних джерел, зазирніть на сайти Вищого антикорупційного суду (ВАКС) та Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР). 

На сайті ВАКС може бути важко знайти дані про фігуранта справи. Антикорсуд не пише імен та прізвищ затриманих, обвинувачених чи підозрюваних. Чому так — дізнавайтесь з нашої попередньої довідки

Але й без ПІБ можна отримати інформацію про дату і час судового засідання. У розділі «список судових справ, призначених до розгляду» ви побачите перелік засідань із зазначенням номеру справи, колегії по ній, а також учасників справи. При чому, на досудовому розслідуванні імена фігурантів не вказуються, а на судовому розгляді — навпаки.

 

 

За номером судової справи можна встановити дату наступного засідання. У списку на сайті ВАКС це друга колонка під назвою «єдиний унікальний номер справи». Вона складається з трьох цифр через дріб (/). Перша — це код суду (наприклад, 991 для ВАКС), друга — номер справи за порядком у поточному році, третя — рік реєстрації (дві останні цифри)

Сайт ЄДРСР доволі інтуїтивно зрозумілий. Попри те, що реєстр не містить відомостей про імена та прізвища потенційних корупціонерів, на його головній сторінці є  поля, де за фразою, періодом постановлення, найменуванням суду та іншими значеннями можна знайти судові рішення. 

 

Зверніть увагу, що всі рішення у справі можна відшукати за номером кримінального провадження, який складається з 17 цифр, та датою реєстрації справи у Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). 

Номер кримінального провадження дає змогу знайти рішення суду саме через контекстний пошук, оскільки він вказується у тексті судових рішень та незмінний від заяви (її внесення в ЄРДР) до вироку та його апеляційного і касаційного перегляду. На відміну від згаданого вище номеру судової справи, який окремо присвоюється кожному документу, що подається/направляється до суду для розгляду (наприклад, клопотання про застосування запобіжного заходу та обвинувальний акт).

Чому на цих сайтах не можна знайти повну інформацію про фігурантів розслідувань?

В Україні кожен може отримати доступ до інформації. Це гарантує Конституція. Винятком може бути ситуація, коли треба, наприклад, запобігти злочину або не допустити розголошення конфіденційної інформації. Тому в кримінальному законодавстві закріплені як принципи гласності і відкритості судового провадження, так і норма про недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування. 

Гласність та відкритість необхідні на етапі, коли досудове розслідування вже завершено, докази зібрані і суд може їх досліджувати. Недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування говорить сама за себе: ця норма націлена на збереження таємниці слідства. 

Такі два різні підходи до регулювання доступу до інформації на досудовому розслідуванні та судовому розгляді обумовлені своїми завданнями. Якби не існувало таємниці досудового слідства, то інформація про певні слідчі дії стала б загальновідомою раніше їх проведення. А в гіршому випадку це дозволило б підозрюваним знищувати докази. 

Засади гласності та відкритості встановлені для того, аби судді розглядали справи безсторонньо та неупереджено. Якщо суд не прийняв рішення про закритий розгляд справи, кожен може бути присутнім на судовому засіданні. Про те, що потрібно враховувати вільним слухачам перед відвідуванням засідань — читайте тут.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook